Index Vakbarát Hírportál

Zajlik a nagy játék a Dél-kínai-tengerért

2014. május 5., hétfő 08:58

Nagyszabású közös hadgyakorlatba fogott az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek a Dél-kínai-tengeren. A hétfőn indított akcióra Luzon térségében, a szigetország északi részén került sor, egy héttel Barack Obama látogatása után, amelyen Manila és Washington kétoldalú megállapodást írt alá. Eszerint az Egyesült Államok a következő tíz évben ismét állomásoztathat haderőt az országban, ahol 1991 előtt is tartott fenn katonai bázist.

„Az Egyesült Államoknak szerződésbeli kötelezettsége beavatkozni, ha a Fülöp-szigeteket támadás érné” – nyilatkozta a Reutersnek a szigetország külügyminisztere még április végén, kimondatlanul is Kínára utalva. Peking ugyanis a Dél-kínai-tengeren több országgal is vitában áll az olajtartalékokat rejtő területért – többek között a Fülöp-szigetekkel ott, ahol hétfőtől az amerikaiakkal közös hadgyakorlat zajlik.

Megfúrták Vietnamot

Kína eközben olajfúró tornyokkal is igyekszik jelezni, hogy igényt tart a terület kincseire. Vasárnap a vietnami külügyminiszter emelt szót az egymilliárd dollárért felhúzott kínai olajfúró torony ellen, amely Vietnam szerint az ország felségvizein helyezkedik el. Le Hai Binh közleményében arra szólította fel Pekinget, hogy vonja ki az objektumot Vietnam területéről. Peking erre hétfőn azzal válaszolt, hogy növelte az olajfúró torony körül azt a területet, ahová nem engednek belépni egyetlen hajót sem.

Rovatok