Index Vakbarát Hírportál

Elbénázta a szexbotrányt a svéd titkosszolgálat

2014. május 6., kedd 12:00

Politikai nyomásgyakorlás reményében szexbotrányba akarta keverni a svéd titkosszolgálat a '60-as években Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár fiát, Jurijt – derült ki a szervezet akkori vezetőjének most megjelent memoárjából.

A terv szerint Brezsnyev fiát egy női ügynökcsábította volna el. Intim együttlétüket rejtett mikrofonok és kamerák rögzítették volna. Hasonló kelepcét terveztek két további magas rangú szovjet pártfunkcionárius ellen is.

Olof Franstedt, a svéd titkosszolgálat volt vezetője emlékiratában úgy fogalmaz, hogy hivatalának akkoriban kevés tapasztalata volt az ilyen "pikáns akciók" lebonyolításában, ezért a brit titkosszolgálattól (MI6) kértek segítséget. A britek készségesen küldtek is egy megbízható, Ann fedőnevű ügynököt a terv megvalósítására.

Ann azonban dolgavégezetlenül tért vissza Londonba. A szovjet pártfőtitkár fia és a másik két kiszemelt áldozat ugyanis váratlanul távoztak stockholmi diplomata-beosztásukból. Ennek magyarázatára csak évekkel később derült fény: egy akkoriban Moszkvában tevékenykedő svéd besúgó megneszelte a Stockholmban kitervelt műveletet, és figyelmeztette a szovjeteket.

Franstedt a mai napig sajnálja, hogy az akció kútba esett – írja az MTI a TT svéd hírügynökség alapján.

Rovatok