Index Vakbarát Hírportál

Ellenzékieket vettek őrizetbe Pekingben

2014. május 6., kedd 12:32

Minden jel szerint eljárás indult több kínai értelmiségi, köztük egy ismert emberjogi ügyvéd ellen, akik a múlt hétvégén egy pekingi lakásban az 1989-es Tienanmen téri diáktüntetések leverésének közelgő negyedszázados évfordulója alkalmából gyűltek össze – írja az MTI a hongkongi South China Morning Post című lapra hivatkozva.

Az értelmiségiekből, aktivistákból és az áldozatok hozzátartozóiból verbuválódott, alig több mint tucatnyi ember közös nyilatkozatot is közzétett, amelyben hivatalos vizsgálatot követeltek a demokráciapárti mozgalom korabeli elfojtása ügyében és az áldozatok kárpótlására szólítottak fel.

Pu Cse-csiangot, a tüntetések egykori diákrésztvevőjét, a szólásszabadság szószólójaként ismert 49 éves ügyvédet, a találkozó egyik feltételezett szervezőjét vasárnap vették őrizetbe a kínai hatóságok "zavarkeltés" vádjával. Erről Hu Csia emberjogi aktivista számolt be Twitter-üzenetében. Ő úgy tudja, hogy Pu otthonában hétfőn házkutatást tartottak, mobiltelefonjait, számítógépeit és néhány könyvét elvitték.

A hongkongi lap értesülései szerint a gyűlés több résztvevőjét behívták, vagy bevitték és kikérdezték a hatóságok, de egyelőre nem tudni arról, hogy mennyi ideig és milyen indoklással tartják őket őrizetben. Vannak olyanok is, köztük egyetemi tanárok, akiket kihallgattak, de azt követően elengedtek.

A kínai törvények szerint a rendőrség 30 napig tarthat valakit vizsgálati fogságban, mielőtt dönt arról, hogy az ügyet átadja-e az ügyészségnek.

Az idei június negyediki évfordulót, lévén hogy a 25., minden bizonnyal nagyobb előkészületek előzik meg mind az esemény tabu jellegének elvételét és az egykori történések tisztába tételét szorgalmazók, mind a rendbontásoktól, zavargásoktól tartó hatóságok részéről.

Az 1989-es események a kínai fiatalok számára lényegében ismeretlenek, de a harmincasok közül is már egyre kevesebben emlékeznek rájuk. A valamilyen módon érintettek és a közvélemény egy része azonban számon tartja június negyedikét, és arra számít, hogy a politikai vezetés egy napon átértékeli az egykor "ellenforradalmi lázadásnak" minősített eseményeket.

Rovatok