Index Vakbarát Hírportál

Most gratulált Orbánnak Obama

2014. május 6., kedd 17:44

Az amerikai elnök, Barack Obama levélben gratulált Orbánnak a választási győzelemhez, ezt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa foglalta össze az MTI-nek.

Obama a levelében azt írta, hogy az USA és Magyarország szövetsége egyrészt a NATO-szövetségesi partnerségen, valamint az egységes és szabad Európa felépítéséért az elmúlt két évtizedben végzett közös erőfeszítéseken alapul.

Óvatosan figyelmeztet

Obama szerint fontos, hogy az USA és Európa közösen áll ki a demokratikus elvekért. Szerinte ahogyan Ukrajnával a jogállamiság, az átláthatóság, az egyéni szabadságjogok, valamint a fékek és egyensúlyok rendszerének tiszteletben tartásán dolgozunk, úgy a saját országunkban is elkötelezettnek kell maradnunk ezen eszmények iránt.

Obama reméli, hogy Orbán arra fogja használni a megbízatását, hogy újólag elkötelezze magát Magyarország demokratikus örökségének építése mellett. Obama biztosította Orbánt, hogy az USA védelmezi a közös biztonságot, írja az MTI.

 A Fehér Ház honlapján nem érhető el a levél összefoglalója.

Április végén telefonon beszélt az amerikai alelnök, Joe Biden és Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar miniszterelnök sajtósa szerint az amerikai alelnök akkor gratulált a választási győzelemhez, az amerikai közlemény szerint viszont erről nem volt szó kettejük közt.

Rovatok