Index Vakbarát Hírportál

Lemondatták a thaiföldi miniszterelnököt

2014. május 7., szerda 09:09

A thaiföldi alkotmánybíróság hatalommal való visszaélés miatt lemondásra kényszerítette Jinglak Sinavatra kormányfőt, írja az MTI. Közleményük szerint ügyvivői miniszterelnöki posztot sem tölthet be.

A vád szerint Sinavatra azért helyezte át a thai nemzetbiztonsági tanács vezetőjét, Thauil Plienszrit 2011-ben,  hogy a kormányzó Puea Thai párt érdekeit szolgálja. Az ítélet szerint az áthelyezésben bűnrészes a kabinet kilenc tagja is, ezért a miniszterelnök mellett nekik is távozniuk kell.

A BBC emlékeztet arra, hogy Sinavatra távozását november óta követelték kormányellenes tüntetők. Szerintük a miniszterelnök valójában bátyja, a 2006-ban puccsal eltávolított és száműzetésben élő Thakszin Sinavatra bábja. Az ellenzék 20 éve nem nyert választásokat Thaiföldön.

A tavaly novemberben kezdődött demonstrációk miatt januárban rendkívüli állapotot vezettek be Bangkokban. A tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban eddig legalább 25 ember vesztette életét.

Szakértők szerint a mostani bírósági döntés nem jelent megoldást az országban kialakult zűrzavaros helyzetre. A Thakszin-klán támogatóinak számító vörösingesek ugyanis máris jelezték, hogy készek az utcákra vonulni, tiltakozásul az "igazságügyi puccs" ellen. Elhatározásuk újabb erőszakhullám kezdetét jelentheti az országban.

Rovatok