Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu fúrta meg az izraeli-palesztin békét

2014. május 7., szerda 01:09

Simon Peresz izraeli elnök kedden kijelentette, hogy országa és a palesztinok 2011-ben titkos tárgyalásokon eljutottak egy békemegállapodás megkötéséig, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök megakadályozta azt, írja az MTI.

Televíziós interjújában a 90 éves Peresz azt mondta, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnökkel - titokban tartott találkozókon - már minden lényegi kérdésben megállapodtak, és az egyezmény készen is állt a végső jóváhagyásra. Netanjahu azonban azt kérte, várjanak még az aláírással. A miniszterelnök arra hivatkozott, hogy feltételezései szerint Tony Blair, a nemzetközi kvartett (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, Európai Unió) különmegbízottja Izrael szempontjából jobb javaslatra készül. „A napok azonban teltek és jobb ajánlat nem volt" – tette hozzá Peresz.

Izrael és a palesztinok amerikai kezdeményezésre tavaly nyár óta közvetlen kétoldalú tárgyalásokat folytattak a több mint 20 éve indított békefolyamatot lezárni képes megállapodásról, de a megbeszélések az április 29-i határidőre nem hoztak eredményt.

Mahmúd Abbász palesztin elnök már 2011 augusztusában jelezte, hogy titokban többször is találkozott Peresszel. Hozzátette, hogy négy megbeszélés után Peresz az ötödik tárgyalásra már nem ment el, arra hivatkozva, hogy az izraeli kormány nem fogadja el a közösen kidolgozott javaslatot.

Rovatok