Index Vakbarát Hírportál

Putyin már békítene Ukrajnában

2014. május 7., szerda 16:54

A május 11-re kiírt népszavazás elhalasztását javasolta Vlagyimir Putyin a kelet-ukrajnai szeparatistáknak – tudatta az Interfax. Az orosz elnök javaslata az első komoly lépés a kijevi hatalom – valamint a törekvéseivel egyetértő Nyugat – és a Moszkva támogatását élvező szeparatisták között.

A vasárnapra tervezett népszavazáson arról dönthetnének Kelet-Ukrajnában, hogy szövetségi rendszerűvé alakítsák át Ukrajnát vagy maradjon meg az egységes – ám mostanra megszűnt – államberendezkedés.

Az orosz elnök nyilatkozatára azután került sor, hogy tárgyalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnökével Didier Burkhalterrel.

Putyin szerint a népszavazás elhalasztására azért van szükség, hogy létrejöhessen a párbeszéd Kelet-Ukrajna és a kijevi hatalom között. Azt azonban tagadta, hogy a megoldás kulcsa Oroszországban volna. „Ennek a nyugati állításnak semmiféle alapja nincs” – mondta az elnök, visszautasítva, hogy a kialakult helyzetben felelőssége volna és hathatósan támogatná a Kijevvel szembenálló, úgynevezett önvédelmi erőket, amelyeket Kijev terroristáknak nevez.

Gyenyisz Pusilin, a „donyecki népköztársaság” önhatalmúlag kikiáltott vezetője közölte, hogy csütörtöki gyűlésükön megvitatják az orosz elnök felvetését.

Berlin rászólt Kijevre

Eközben Szerhij Pasinszkij, az ukrán elnöki hivatal ügyvivő vezetője kijelentette, hogy folytatódik a terrorellenes művelet, és „megsemmisítenek vagy elfognak minden terroristát” a Donyeck megyei Szlovjanszkban és Kramatorszkban – idézte az MTI. Kijevi hivatalos beszáolók szerint az összecsapásokban a hadsereg 14 katonát veszített.

Ugyanakkor a német kormány megbízottja, Gerno Erler felszólította Kijevet, állítsa le a terrorelhárító akciót, hogy eséllyel meg lehessen tartani a május 25-re tervezett elnökválasztást.

Kijev nem kér Putyin kegyéből

Az ukrán kormányfő visszautasította az orosz elnök „szemfényvesztő ajánlatát” a referendum elnapolására vonatkozóan. „Május 11-re Ukrajnában nem is volt tervben semmiféle népszavazás. Ha az Oroszország támogatását élvező terrorista szeparatisták utasítást kaptak arra, hogy elhalasszák, ami nem is volt tervben, az legyen az ő belső ügyük” – idézte az Unian Arszenyij Jacenyukot, aki hozzátette, hogy Moszkva inkább vonja vissza Kelet-Ukrajnában lévő ügynökét, fegyveresét és ítélje el a felkelőket, bírja rá őket, hogy hagyják el az elfoglalt középületeket.

Újra van kenyér Szlovjanszkban

Mától újra működik Szlovjanszk kenyérgyára, amely az elmúlt napokban leállt, a város körül folyó harcok miatt. A Donyeck megyében fekvő 100 ezres város a Kijevvel szembenállók kezén van, ám a városba vezető utakat az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a Nemzeti Gárda ellenőrzi.

„Nagyon nehéz bejutni, a Nemzeti Gárda is ellenőriz, és a városban lévő önvédelmisek is felállították a maguk posztjait” – mondta az Indexnek egy szlovjanszki lakos. Információi szerint a nemzeti Gárda élelmiszer szállítmányokat is visszatart, egy 22 tonnás lisztszállítmány állítólag hat napja áll a város határán.

„Ahogy halad az idő, úgy nő az önvédelmisek támogatottsága a városban” – mondta a magát orosz anyanyelvű ukránként meghatározó férfi. A maga részéről már nem tartja kizártnak, hogy támogatná a terület Oroszországhoz való csatlakozását, de legalábbis Ukrajna föderalizálását. „Három hónappal,de talán még két héttel ezelőtt is, még mást mondtam volna. Az odesszai események és az itt folyó harcok után, különösen a hétfői összecsapások után azonban már így érzek” – vallotta meg a férfi. Hétfőn Szlovjanszk elővárosában, Szemjonovkában csaptak össze a kijevi és a helyi erők, felrobbant egy benzinkút és a hírek szerint több civil is életét vesztette. Kijev négy katona és 30 terrorista haláláról számolt be.

A településen este nyolctól reggel hatig kijárási tilalom van, nincs tömegközlekedés, zárva vannak az iskolák, óvodák. A kórház működik, helyi beszámolók szerint sok sebesültet ápolnak.

Rovatok