Index Vakbarát Hírportál

Szeparatisták gyújtottak fel egy határátkelőt

2014. május 8., csütörtök 21:12

Negyven ismeretlen fegyveres megpróbált elfoglalni egy ukrán határátkelőhelyet csütörtök este a kelet-ukrajnai Luganszk megyében, az orosz-ukrán határon.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint a terroristák két mikrobusszal érkeztek , majd a határőröket fegyvereik átadására próbálták kényszeríteni, de nem engedelmeskedek, így megakadályozták az átkelő elfoglalását.

A fegyveresek ezek után az épületre több Molotov-koktélt dobtak, emiatt az átkelő kigyulladt, a határőrök ezután tüzet nyitottak a fegyveresekre, akiknek sikerült elmenekülniük a helyszínről. A tüzet eloltották, de a határátkelőt bizonytalan időre leállították.

Van Rompuy Kijevbe utazik

Kijevbe utazik hétfőn Herman Van Rompuy, az EU-országok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke, hogy Ukrajna stabilizálásáról tárgyaljon. A hivatalos közlemény szerint a telefonon egyeztetett Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel, aki meghívta őt Kijevbe. Az uniós vezető arról akar tárgyalni Ukrajnában, hogy a május 25-re tervezett elnökválasztás közeledtével miként lehet stabilizálni az országot, hogyan lehet véget vetni az erőszaknak, és hogyan lehet elindítani a befogadó jellegű nemzeti párbeszédet.

Jacenyuk és Van Rompuy hétfő este ül össze az ukrán fővárosban. Néhány órával ezt megelőzően Brüsszelben egyeztetnek az EU-országok külügyminiszterei. Az ülés napirendjének legfontosabb pontja az ukrajnai helyzet, illetve annak eldöntése, hogy kiszélesítsék-e azoknak a - főként orosz, kisebb részben ukrán - személyeknek a körét, akiket uniós vízumtilalommal, illetve vagyonzárlattal sújtanak a válságos ukrajnai helyzetbe való orosz beavatkozás miatt. A következő napon, május 13-án, kedden - korábban egyeztetett látogatásra - Jacenyukot várják Brüsszelbe.

Rovatok