Index Vakbarát Hírportál

Új-Oroszország lehet Kelet-Ukrajnából

2014. május 8., csütörtök 11:52

A kelet-ukrajnai szakadárok Új-Oroszország néven független államot hoznának létre Luhanszk és Donyeck megyékből, de egyelőre nem tervezik az Oroszországhoz csatlakozást - mondta Oleg Carjov ukrán parlamenti képviselő, az úgynevezett Dél-Kelet Mozgalom vezetője a Komszomolszkaja Pravda orosz médiavállalat rádiójának, amit a lap is leközölt csütörtökön.

Carjov, az ukrajnai Régiók Pártjának volt elnökjelöltje, - akit az orosz sajtóban immár a Dél-Kelet Mozgalom vezetőjének neveznek, - azt mondta, amennyiben sikeres lesz a népszavazás Luhanszk és Donyeck megyék függetlenségéről, és ha a példájukat követni fogják a délkelet-ukrajnai régiók, akkor létrejön az úgynevezett Novorosszija (Új-Oroszország). Abban az esetben, ha egész Ukrajna követi függetlenségi törekvésüket, akkor átgondolják egy föderáció vagy konföderáció létrehozását. Az ukrán politikus az MTI híradása szerint hozzátette, hogy egyelőre nincs szó a délkelet-ukrajnai régió Oroszországhoz csatlakozásáról.

Elmondta, hogy a rendelkezésükre álló közvélemény-kutatási adatok szerint Donyeck és Luhanszk megyék lakosságának többsége támogatja a népszavazás megtartását. Oleg Carjov, aki a Kijevben megbuktatott Viktor Janukovics ukrán elnök jobbkezének számít, és hozzá hasonlóan a Kreml támogatását élvezi, április végén visszavonta indulását az ukrajnai elnökválasztáson, miután a szakadárok által kikiáltott úgynevezett donyecki népköztársaság vezetője, Denis Pusilin közölte, a "felkelők" nem támogatják őt. Az ukrán parlament Carjov képviselői mandátumának megszüntetését a jövő kedden tervezi megvitatni.

Carjov a Komszmolszkaja Pravda rádiójának azt megelőzően nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán felszólította a kelet-ukrajnai oroszbarát erőket: halasszák el a vasárnapra tervezett népszavazást a régió Ukrajnától való függetlenné válásáról. Az orosz elnök nyilatkozatára azután került sor, hogy tárgyalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnökével Didier Burkhalterrel.

Putyin szerint a népszavazás elhalasztására azért van szükség, hogy létrejöhessen a párbeszéd Kelet-Ukrajna és a kijevi hatalom között. Azt azonban tagadta, hogy a megoldás kulcsa Oroszországban volna. „Ennek a nyugati állításnak semmiféle alapja nincs” – mondta az elnök, visszautasítva, hogy a kialakult helyzetben felelőssége volna és hathatósan támogatná a Kijevvel szembenálló, úgynevezett önvédelmi erőket, amelyeket Kijev terroristáknak nevez.

Gyenyisz Pusilin, a „donyecki népköztársaság” önhatalmúlag kikiáltott vezetője közölte, hogy csütörtöki gyűlésükön megvitatják az orosz elnök felvetését.

Rovatok