Index Vakbarát Hírportál

Újra Mandela pártja nyert Dél-Afrikában

2014. május 8., csütörtök 07:04

Az első részeredmények szerint a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyerte a szerdán tartott parlamenti választásokat Dél-Afrikában. A szavazatok nagyjából egyötödének összeszámlálása után kiadott eredmények szerint az apartheid elleni harc emblematikus alakja, a decemberben elhunyt Nelson Mandela elnök pártja, az ANC közel 56 százalékot szerzett, így szinte biztos, hogy a fajgyűlölő rendszer felszámolása óta tartott ötödik általános választást is megnyerte.

A második legerősebb párt az ellenzék vezető ereje, a Demokratikus Szövetség lehet, amely a részeredmény szerint 31 százalékon áll, csaknem megduplázva előző választási (16,7 százalékos) teljesítményét. A választáson összesen huszonöt párt vett részt, 25 millió szavazásra jogosult adhatta le voksát.

Már az előzetes felmérések is az ANC győzelmét jósolták, ugyanakkor azt is jelezték, hogy a párt támogatottsága a korrupciós botrányok miatt valamelyest csökkent. Az államfői poszton is Jacob Zuma jelenlegi elnök, az ANC vezetőjének megerősítése várható, jóllehet őt személyesen is közpénzekkel való visszaéléssel vádolták meg. A nem hivatalos végeredmények pénteken várhatóak.

A választási bizottságnak több panaszt is ki kell vizsgálnia. Szabálytalanságot jelzett például több körzetből a Demokratikus Szövetség vezetése is. A voksolás túlnyomórészt békésen zajlott le, de egyes körzetekben a rendőrségnek is be kellett avatkoznia, mert megpróbálták tüntetésekkel megzavarni a szavazást – írja az MTI.

Rovatok