Index Vakbarát Hírportál

Elhalasztottak egy kivégzést az USA-ban a rossz méreganyag miatt

2014. május 9., péntek 08:42 | aznap frissítve

Hat hónappal elhalasztottak egy oklahomai kivégzést az április végi botrányos eset miatt. Addig be akarják fejezni a vizsgálatot, hogy kiderüljön, mi okozott súlyos problémákat a legutóbbi kivégzésen. 

Az MTI szerint a bíróság helyi idő szerint csütörtökön november 13-ára halasztotta Charles Warner elítélt kivégzését. Scott Pruitt államügyész és Mary Fallin oklahomai kormányzó bejelentette, hogy semmilyen kivégzés nem lesz a szövetségi államban, amíg nem ér véget a vizsgálat, amely akár nyolc hetet is igénybe vehet.

Warnert ugyanazon az éjszakán kellett volna kivégezni a múlt héten, mint Clayton Lockettet. Ez lett volna csaknem nyolcvan év óta az első, kettős kivégzés az államban. A vitatott összetételű méregkeverék beadása után azonban szétrepedt Lockett vénája. A kivégzést leállították, de a férfi nem sokkal később szívrohamban meghalt. Az újfajta méregösszetevő nem úgy hatott az elítéltre, mint ahogy eltervezték.

A halálos méreganyagokat előállító cégek nem szállítanak az Egyesült Államoknak, tudván, hogy kivégzésre használják őket. Emiatt a kivégzést végrehajtó amerikai államok olyan, nem halálos összetevőket vásárolnak, amelyek együtt beadva válnak halálossá.

Lockett 1999-ben két társával együtt betörést követett el, amelyben a 19 éves Stephanie Neiman megzavarta. A büntetett előéletű Lockett meglőtte a lányt, majd végignézte, ahogy a tettestársai élve eltemetik.

Warnert amiatt ítélték el, hogy 1997-ben megerőszakolta és megölte szobatársa 11 hónapos lányát. A férfi ártatlannak vallotta magát.

Rovatok