Index Vakbarát Hírportál

Lebontják a Las Vegas-i szellemhotelt

2014. május 9., péntek 10:49

Az egyik legmenőbbnek induló vegasi szálloda meg sem nyitott, egyetlen szobát sem vehettek ki benne.

Zavaros évek állnak a Las Vegas-i Harmon Hotel mögött: az épület negyvenkilenc emeletesnek indult, aztán tizenöt emelet megépítése után vették észre, hogy a betonvasalatot, ami az épületet tartja, rosszul rakták össze. Ha az eredetileg eltervezett magasságban építik meg, összedőlt volna
a hotel , ezért megfelezték, és csak a huszonötödik szintig építették meg a hotelt.

Persze az építkezésnek a válság sem tett jót: óriási ingatlanfejlesztések indultak a 2008-as krach előtt Las Vegasban. A város főutcája, a kaszinókkal és hotelekkel körbeölelt Strip melletti egyik területen indult el a City Center nevű projekt. Ez az amerikai történelem addigi legnagyobb privát ingatlanberuházásának indult: 8,5 milliárd dollárból nyolc épületet terveztek, de ezek közül csupán egyben lett volna kaszinó – elsősorban butikhoteleket és szolgáltatóközpontokat akartak felépíteni. Csakhogy amikor a City Center megnyitott 2009-ben (a félkész Harmon Hotel nélkül), épp 14 százalékos volt a munka­nélküliség Las Vegasban. A válságban nem Las Vegas kaszinói és szállodái voltak az első számú turistacélpontok, és a City Centerrel egy időben épülő hotelek tulajai sem tudták, mit kezdjenek a félkész épületeikkel.

De a Harmon Hotel volt a legkétségbeejtőbb mind közül: egy huszonöt emelet magas, kihasználatlan épület Las Vegas legnevesebb utcája fölött, ami egy mérnöki szakvélemény szerint bármikor összedőlhet egy földrengésben. A kegyelemdöfést pedig a mellette felépülő The Cosmopolitan adta meg, ami időközben óriási sikert aratott: egy exkluzív butikhotel lett, ami a Strip fölé magasodik – pont, amivé a Harmon Hotel akart válni.

Évek óta megy a vita, hogy mi legyen a hotellel, lebontsák-e, és ha igen, hogyan. Végül az MGM, az egész City Center tulajdonosa most kapta meg a jóváhagyást a bontáshoz. De senki se számítson a Las Vegasra jellemző grandiózus épületrobbantásra: 11 millió dollárból fogják szintről szintre lebontani a hotelt, anélkül hogy valaha is megnyitotta volna kapuit a nagyközönség előtt – írja a Gizmodo.

Rovatok