Index Vakbarát Hírportál

Bokros teendő vagy diplomáciai balhé tarthatta otthon az államtitkárt

2014. május 9., péntek 13:56

Egy verespataki szakszervezet nyílt levélben kérte a román külügyminisztériumot arra, hogy foglaljon állást Illés Zoltán magyar környezetvédelmi államtitkár vasárnapra tervezett verespataki látogatása ellen – írja az MTI. A külügy rosszallását is fejezte ki, a magyar államtitkár pedig tagadja, hogy részt akart volna venni az eseményen. Szerinte a neve csak véletlenül szerepel felszólalóként. A szervezők szerint viszont azt ígérte, hogy „ha bokros teendői engedik”, akkor eljön. Ezek szerint vagy bokros teendői voltak, vagy pedig megijedt egy esetleges diplomáciai botránytól. Pedig az ügy egyáltalán nem magyar vs. román kérdés.

Ezek a részletek:

A magyar államtitkárt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hívta Verespatakra a ciántechnológiás bányászat elleni vasárnapi tiltakozó akcióra. Illés Zoltán felszólalása szerepel a megmozdulás nyilvánosságra hozott programjában.

A Bányászat Jövője (Viitorul Mineritului) nevű szakszervezet a Titus Corlatean román külügyminiszternek címzett nyílt levélben felszólította a külügyi tárcát, hogy kérjen sürgősen magyarázatot Magyarország kormányától az államtitkár verespataki megjelenésének ügyében. A szakszervezet honlapján csütörtökön közzétett nyílt levél szerint a magyar államtitkár, Tőkés László és más magyar politikusok jelenléte "a verespataki munkahelyek elleni tiltakozáson nehezen elképzelhető szociális görcsöket idézhet elő" a helyi közösségben. A közelmúltban történt elbocsátások után ugyanis ezer család megélhetése vált bizonytalanná.

Azt gondoljuk, hogy a magyar kormány egyik tagjának jelenléte Románia területén egy, a nemzeti érdek körébe tartozó bányászati projekt elleni tüntetésen nemcsak a szakszervezeti tagok arculcsapását jelenti, hanem a román állam belügyeibe való beavatkozást is

- írták a szakszervezet nyílt levelükben. A szakszervezet azt is kérte a román külügyi tárcától, hogy ellenőrizze: a budapesti kormány pénzeli-e a bányanyitás elleni más tiltakozó akciókat. A szakszervezet egyben reményét fejezte ki, hogy hamarosan megnyílhat a Verespatakra tervezett aranybánya, amely az egész térségben "munkahelyeket teremt és jólétet hoz".

Verespatakon és környékén 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar ciántechnológia alkalmazásával kitermelni a Rosia Montana Gold Corporation nevű kanadai–román társaság. A beruházás engedélyezését elősegítő törvényt tavaly novemberben elutasította a román parlament úgynevezett Verespatak különbizottsága, amely további felméréseket és kutatásokat rendelt el. Ugyanakkor a román állam nem mondott le arról, hogy megfelelő körülmények között engedélyezze a nemesfémek kitermelését.

A külügy nem is tétovázott sokat, a délután folyamán szóbeli jegyzékben kért magyarázatot Magyarország bukaresti nagykövetségétől Illés tervezett jelenléte miatt. Az ügyön még egyet csavart azonban az államtitkár kiadott közleménye, Illés Zoltán állítása szerint ugyanis egyáltalán nem akart elmenni a verespataki megmozdulásra, neve "előzetes egyeztetés nélkül" került a programba.

Egy ilyen ellentmondást egyedül a szervezők tudnak feloldani, meg is kerestük őket. Az Erdélyi Magyar Néppárttól és az Erdélyi Magyar Nemzeti tanácstól azt a közös nyilatkozatot kaptuk, hogy ők elküldték a meghívót a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, ahol egyáltalán nem azt válaszolták nekik, hogy Illés nem is tervezi a részvételt, hanem azt, hogy 

 amennyiben bokros teendői engedik, eljön

Ez azért nem tűnik kerek perec visszautasításnak, a szervezők ezért tették fel őt is a résztvevők listájára. A nyilatkozatban azt is leszögezik, hogy Verespatak egyáltalán nem román–magyar kérdés, hanem európai ügy, hiszen "a ciánszennyezés nem áll meg az országhatároknál". Ráadásul a ciánkatasztrófa után újranyitott bánya ellen nemcsak a helyszínen, hanem egész Romániában voltak tiltakozások.

Rovatok