Index Vakbarát Hírportál

Nemzeti kerekasztal-tárgyalásokat kezdeményeztek Ukrajnában

2014. május 9., péntek 06:18 | aznap frissítve

Nemzeti kerekasztal-tárgyalásokat kezdeményezett csütörtök késő este az ukrán elnök és a kormányfő. Olekszandr Turcsinov ügyvezető államfő és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök közös közleménye szerint

A nemzeti egység érdekében összukrajnai kerekasztal-tárgyalások indítását kezdeményezzük (...)  Készek vagyunk tárgyalni mindenkivel, akinek legitim politikai célkitűzései vannak, és készek törvényes eszközökkel törekedni azok elérésére - mindazokkal, akiknek a kezéhez nem tapad vér.

Elképzelésük szerint a párbeszédben minden politikai erő és érintett civil szervezet részt venne minden régióból, kivéve azokat, akiknek "vér tapad a kezéhez". Megismételték azt is, hogy a kelet-ukrajnai, oroszpárti szakadárok közül amnesztiát kaphatnak mindazok, akik eddig nem vettek részt a vérontásban, és önként leteszik a fegyvert.

A közlemény átvette az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) rendezési javaslatának számos elemét. Felkérte a nemzetközi közvetítőket, hogy támogassák az ukrán vezetést a helyzet stabilizálásában.

Jacenyuk kormányfő egy esti tévéinterjúban arra is kitért, hogy gyanúsnak tartja Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi, békülékeny hangvételű nyilatkozatait. Az Ötös csatorna nevű kijevi hírtévének nyilatkozva Jacenyuk attól tartott, hogy pénteken, a győzelem napjának ünnepén a kormányzat ellenlábasai provokatív akciókat hajthatnak végre az országban és így akarják  aláásni a jelenlegi vezetés szavahihetőségét.

Pénteken ezért fokozott biztonsági intézkedések között tartják a náci Németország fölött aratott végső győzelem évfordulóján rendezett megemlékezéseket.

Rovatok