Index Vakbarát Hírportál

Kibertámadás érte a belga külügyet

2014. május 10., szombat 14:48

A belga külügyminisztérium néhány nappal ezelőtt a katonai titkosszolgálat segítségével felfedezte, hogy hackerek ártalmas vírust helyeztek el informatikai rendszerében.  A céjuk az volt, hogy az ukrán válsággal kapcsolatos információkat és dokumentumokat másoljanak le, írta közleményében Didier Reynders külügyminiszter – írja az MTI.

Elio Di Rupo miniszterelnök közölte, hogy vizsgálatot indított az okozott károk mértékének és a behatoló kilétének megállapítására. A kibertámadásról beszámoló L'Echo és De Tijd napilapok szerint a támadást az elmúlt hét végén Oroszországban követték el.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a kormány korábbi határozata értelmében 10 millió eurót szánnak a belga intézmények informatikai rendszerének megerősítésére, miután egy kibertámadás-sorozat komoly hiányosságokra világított rá. A kormány azonban egyelőre nem léptette életbe a határozatot. Mindazonáltal - tette hozzá - semmilyen pótlólagos beruházás nem képes teljesen ártalmatlanítani a kibertámadásokat vagy a kémkedést.

Rovatok