Index Vakbarát Hírportál

Legközelebb bombázóval menne Romániába az orosz miniszterelnök-helyettes

2014. május 10., szombat 16:00

Románia nem engedte be légterébe azt a repülőgépet, amelyen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes tartott a Dnyeszter menti Köztársaságból Moszkvába, írta az MTI.

 Románia az Egyesült Államok követelésére lezárta repülőgépem előtt légterét. Ukrajna ismételten nem engedélyezte (az átrepülést).

- írta Rogozin  Twitter-üzenetben szombaton.

A politikus a május 9-i, győzelem napi katonai parádé alkalmából látogatott a Moldovából kiszakadt, csak Oroszország által elismert Dnyeszter menti Köztársaság fővárosába, Tiraszpolba.

Az oda vezető légi úton a kijevi hatóságok nem engedték átrepülni gépét Ukrajna légterén, így Románián és Bulgárián keresztül érkezett a helyszínre. Tiraszpoli látogatása ellen a moldovai kormány egyébként tiltakozott.

Legközelebb bombázóval utazik

Rogozin Twitteren azzal fenyegetőzött, hogy legközelebb TU-160-as típusú hadászati bombázóval utazik. Azt is írta, "úgy tűnik, Chisinauba 4,5 órát tart az út, Bulgárián és Románián keresztül haladva. Ukrajna nem enged át légterén. Még jó hogy Ukrajna nem (akkora mint) Oroszország, mert akkor 20 órát tartana a (megkerülő) út".

Az orosz miniszterelnök-helyettes már Moszkvába érkezését követően azt mondta: gépének pilótája arról tájékoztatta, hogy a bolgár és a román légi irányítás azt kérdezte, van-e a fedélzeten tilalmi listán szereplő utas. "Arra készültek, hogy elfogó vadászgépeket küldenek a magasba" –mondta.

Rogozin Facebookra feltette azt a magyarázatot is, amelyet a román fél adott a történtekre. E szerint gépének átrepülését az európai uniós szankciók miatt tiltották meg. Rogozin szerepel az EU szankciós listáján.

A román külügy magyarázatot vár

A román külügyminisztérium nyilvános magyarázatot kér a moszkvai hatóságoktól arról, hogy az orosz kormány hivatalos álláspontját képviselte-e Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a NATO- és EU-tag Romániával szemben, amikor azzal fenyegetőzött, hogy következőre bombázóval utazik a térségbe.

A románok szerint a hadászati bombázóval való fenyegetőzés nagyon súlyos kijelentés olyan körülmények között, amikor "Oroszország megsértette Ukrajna területi épségét és szuverenitását, az oroszbarát szeparatisták pedig súlyosan megsértik a (Romániával) szomszédos állam közrendjét".

Dmitrij Rogozin pénteken Tiraszpolban azt szorgalmazta: Moldova halassza el az EU-val kötendő társulási megállapodásának aláírását az év végi parlamenti választásokig. Hozzátette: Moldova szívesen látott tagja lenne a tervezett orosz-fehérorosz-kazah vámuniónak.

Bukarest viszont elkötelezett híve annak, hogy a "második román államként" emlegetett Moldova mielőbb csatlakozzék az Európai Unióhoz. A román hatóságok több ízben kifejezték aggodalmukat, hogy a Krím elcsatolásának mintájára Oroszország a Dnyeszter-mentét is annektálni akarja.

Rovatok