Index Vakbarát Hírportál

Tűzszünet Dél-Szudánban

2014. május 10., szombat 09:55

Öt hónap véres polgárháború után a dél-szudáni elnök Salva Kiir és az ellenzék vezetője, Riek Machar békét kötött - írja a BBC. A szerződés alapján a felek fegyverszünetet rendeltek el, és átmeneti kormány megalapításáról döntöttek, amelyet egy új alkotmány létrehozásával és a választások lebonyolításával bíztak meg. Januárban a felek egyszer már tűzszünetet kötöttek, de akkor a konfliktus napokon belül újrakezdődött.

John Kerry, amerikai külügyminiszter szerint a megállapodás áttörést jelenthet a konfliktus rendezésében. Az ENSZ a kormányt és az ellenzéket is emberiesség elleni bűntettekkel vádolja, például tömeges nemi erőszakkal és tömeggyilkossággal.

Dél-Szudánban a politikai feszültség azóta nőtt meg, hogy idén júliusban menesztették Riek Machar alelnököt. A hatóságok a héten azt állították, hogy december 16-ára virradóra Machar hívei puccskísérlet hajtottak végre. Az egykori alelnök ezt tagadta.

Helyi megfigyelők szerint etnikai alapú a konfliktus, amely a dinka és a nuer népcsoport között robbant ki. Salva Kiir elnök a dinka népcsoport tagja, míg Riek Machar a nueré. A legfrissebb információk szerint az állítólagos vasárnapi puccskísérletben ötszázan haltak meg, és a sebesültek száma elérheti a nyolcszázat is.

Rovatok