Index Vakbarát Hírportál

Újabb 200 iszlamistát helyeztek vád alá Egyiptomban

2014. május 11., vasárnap 08:33

Vád alá helyezték Egyiptomban szombaton egy dzsihádista csoport 200 tagját, akiket a hatóságok összesen 50 terrortámadás elkövetéséért tesznek felelőssé. A vádlottak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ihlette Anszár Beit el-Makdisz szervezethez tartoznak, de közülük 98 egyelőre nincs őrizetében - írja az MTI.

A szervezet magára vállalt számos véres merényletet, amelyeket azt követően követtek el, hogy elűzték a hatalomból az iszlamisták támogatását élvező Mohamed Murszi elnököt. A vádirat szerint a bizonyítható támadásokban negyven rendőr és 15 polgári személy életét oltották ki. Az ügyészség azt is állítja, hogy a csoport szoros kapcsolatban áll a Hamász radikális palesztin szervezettel, és tagjai annak segítségével a Gázai övezetben kaptak kiképzést. A vádlók szerint az Anszár Beit el-Makdisz tagjai Szíriában is harcoltak a kormányerők ellen.

Murszi tavalyi elűzése óta az ideiglenes egyiptomi kormányzat kíméletlenül üldözi az iszlamista exállamfő híveit. A kemény államhatalmi fellépés nyomán már 15 ezren kerültek börtönbe. Május elején 102 iszlamistát 10-10 év börtönre ítéltek, április végén pedig 683 embert halálra ítéltek a mindössze egynapos tárgyalás végén.

Rovatok