Index Vakbarát Hírportál

Túszcserével zsarol a lányrabló Boko Haram

2014. május 12., hétfő 22:20

A nigériai iszlamista Boko Haram az elrabolt iskoláslányokat most már nem eladná, hanem a bebörtönzött társaikat szeretnék inkább kiváltani velük, írja az MTI. Abubakar Shekau, a szervezet vezetője az AP francia hírügynökségnek eljuttatott videóüzenetében azt mondta, hogy

esküszöm a mindenható Istenre, hogy nem látják viszont őket mindaddig, amíg el nem engedik elfogott embereinket.

Igaz, korábban még Allahra esküdött Shekau, hogy "én raboltam el a lányaitokat, és Allahra, el is fogom adni őket a piacon, Allah parancsára".

A Boko Haram január közepén 75 embert,  februárban 90 keresztényt mészárolt le egy faluban, még abban a hónapban egy iskola hálótermét gyújtották fel, 58 áldozatot követelve. Márciusban két autót robbantottak fel, április közepén pedig egy hozzájuk köthető buszrobbantásban halt meg több mint 200 ember.

Április közepén egy bentlakásos leányiskolából rabolták el azt a több száz diáklányt Chibok észak-nigériai városából, akikre a szülők a rendőrök segítsége nélkül bukkantak rá, és akikről eddig azt lehetett tudni, hogy jó eséllyel szexrabszolgaság és kényszerházasság várhat rájuk. Ráadásul az egész incidenst eleinte el akarta kenni a nigériai kormány, és az emberrablás ellen tiltakozók vezetőit vette őrizetbe.

A Boko Haram iszlamista szervezetet 2002-ben alapította Mohamed Juszuf, aki 2009-ben rendőrségi őrizetben meghalt. A szervezet azóta egyre véresebb lázadóharcot vív az északkeleti és középső országrészben, ahol egy önálló iszlám állam megteremtésére törekszik, a nyugati oktatást, különösen a lányokét bűnnek tartja. Összesen több ezer embert öltek meg többek közt iskolákban, templomokban, rendőrségi épületekben az általuk "keresztény-ellenes háborúnak" nevezett harcokban.

A nigériai kormány mindenesetre közölte, hogy átgondolja a szervezet ajánlatát, bár először visszautasította a követelést.

Rovatok