Index Vakbarát Hírportál

Donyeck: új állam született Európában

2014. május 12., hétfő 16:15

Gyorsan ellentmondásba keveredtek önmagukkal a donyecki szeparatisták. A szakadár Donyecki Népköztársaság (DBR) önjelölt képviselői vasárnap még arról beszéltek a Kijev által illegitimnek tartott függetlenségi népszavazás után, hogy az csupán erkölcsi alapot ad a Kijevvel való tárgyalásokhoz, és szerintük sincs jogilag kötelező érvénye.

A kaotikus adminisztráció mellett megszervezett, számtalan visszaélésre lehetőséget nyújtó, érdemi névjegyzék nélkül tartott referendum után azonban hétfőn a DNR választási bizottságának elnöke, Roman Ljagin közölte:

„Egy új állam született Európában”

– majd ünnepélyesen lepecsételte a választási papírt, jelentette az Index helyszínen lévő tudósítója, Földes András.

Elmondása szerint az új – 26 ezer négyzetkilométeres, 4,3 millió lakosú – ország első feladata a saját hadsereg felállítása lesz.

Megszakítják a kapcsolatot Kijevvel, mostantól csak a foglyok cseréjéről tárgyalnak Ukrajnával, amelynek szerintük többé nem képezik részét.

Moszkváról nem tudnak

Elmondása szerint nem tudnak arról, hogy Oroszország kész-e elismerni őket – a Kreml mai közleménye alapján nem –, de Ljagin szerint korai még erről beszélni.

Hosszabb távon az Oroszországhoz való csatlakozást tartaná indokoltnak, ám Ljagin úgy véli, erről majd a DNR kormánya lesz hivatott dönteni.

Donyeckben új ország született

Jóindulat kell, nem kekeckedés

Amikor az újságírók arról érdeklődtek, hogy Ljagin és a DNR önjelölt kormányának önjelölt feje, a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő 33 éves Dmitrij Pusilin milyen jogon képviseli Donyecket, Ljagin közölte:

„Az ilyen kérdésekkel rosszul közelítik meg az ügyet, nekünk most segítségre, támogatásra van szükségünk.”

Az oroszok mindjárt a spájzban lesznek

Ljagin az újságírók megdorgálása után azt is elmondta, hogy Moszkvától nem kaptak semmilyen segítséget, de

akár már ma dönthet a DNR vezetése az orosz békefenntartók behívásáról.

A politikus nem is mondhatott mást az orosz támogatásról, hiszen a Kreml visszautasította a kijevi vezetés vádjait, miszerint katonai, pénzügyi támogatást nyújtottak volna a szakadároknak.

A DNR képviselői a sajtótájékoztatón elismerték, hogy a vasárnapi választás tisztaságát nem ellenőrizték megfigyelők, de „az újságírók láthatták, mennyire transzparens volt a folyamat.” (Hogy mennyire látta annak az Index, arról itt olvashat.)

Szakadárok szakadárja

Még létre sem jött a Donyeck megyére épülő DNR, már most könnyen területi vitába keveredhet önmagával. A milliós várostól száz kilométerre fekvő Szlovjanszk önjelölt polgármestere, Vjacseszlav Ponomarjov ugyanis már jelezte, hogy szerinte Donyeckből diktálni akarnak városának. Ellenérzését azzal is kifejezte, hogy a hétvégén már nem fogadta el a Donyeckben kiállított újságírói akkreditációkat sem. Ljagin elismerte: nincsen kapcsolatuk Szlovjanszkkal – a százezres város az elmúlt héten nagyobb összecsapások helyszíne volt a szakadárok és a kijevi erők között –, és nem tudják azt sem, hogy mit tervez a város vezetése.

EU még egy mutatóujját felemelte

Szélesítette az EU az Oroszországgal szembeni szankciók körét hétfőn. Eszerint a Putyin belső körét érintő intézkedések újabb személyeket és néhány krími és oroszországi, energetikai szektorban érdekelt cégeket érintenek. A Gazpromot azonban továbbra sem, ahogyan kimaradt belőlük Vlagyimir Putyin is.

Rovatok