Index Vakbarát Hírportál

Elcserélnék az elrabolt nigériai lányokat

2014. május 12., hétfő 09:21

A Boko Haram vezetője,  Abubakar Shekau  egy francia hírügynökségnek eljuttatott 17 perces videonyilatkozatban bejelentette:  elengedné az elrabolt iskolás lányokat, ha a hatóságok szabadlábra helyeznék börtönbe zárt tagjait – írja az MTI.  A felvételen körülbelül 130, fátyollal letakart iskolás lány is látszik, amint egy ismeretlen helyen imádkoznak. A lányok a Korán egy részletét mondják fel, Shekau elmondása szerint a keresztény lányokat áttérítették az iszlámra. A viedó egyes részleteit itt lehet megnézni.

Hétfőn a nigériai Borno állam kormányzója azt állítja, hogy információi vannak a Boko Haram nevű iszlamista szervezet által elrabolt 276 diáklány hollétéről – írja a BBC. Kashim Shettima szerint a lányokat a korábbi jelentésekkel ellentétben nem vitték át Csádba vagy Kamerunba, de ennél többet egyelőre nem árult el, mert az újabb értesülések valódiságát jelenleg a hadsereg vizsgálja.

Francois Hollande elnök korábban egy találkozót javasolt Jonathan Goodluck nigériai elnök és a szomszédos Niger, Csád, valamint Kamerun vezetői között, amelyre az országok beleegyezése esetén ezen a héten szombaton kerülhetne sor. A BBC értesülései szerint a találkozón valószínűleg az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió képviselői is részt vennének.

Az Észak-Nigériában erős iszlám terrorista szervezet tagjai teherautókra pakolták fel az éj leple alatt a lányokat április 16-án. A támadás után csupán 53 lány került elő, a fennmaradó 223 diák minden bizonnyal szexuális erőszak áldozata lett. Könnyen lehet, hogy házasságba kényszerítették őket a terroristák. 50 lánynak sikerült megszöknie, az ő beszámolóik alapján írott cikkünket itt olvashatja.

A Boko Haram a 18 év alatti lányok elrablásával azt is jelezte, hogy a fundamentalista iszlám törvénykezésre, a saríára hivatkozva mindent megtesz az ellen, hogy a nők megjelenhessenek az oktatási rendszerben.

Rovatok