Index Vakbarát Hírportál

Újrázhat a fekete öves litván államfő

2014. május 12., hétfő 07:27

A hivatalban lévő litván államfő, Dalia Grybauskaite nagy fölénnyel nyerte meg a vasárnap tartott elnökválasztás első fordulóját, de szükség lesz még egy szavazásra, mivel nem sikerült összegyűjtenie a voksok legalább ötven százalékát – írja az MTI.

Az elnökválasztás „papírforma” szerint alakult. A választási bizottság által hétfőre virradóra, 99 százalékos feldolgozottság után közzétett eredménye szerint Grybauskaite a voksok 45,8 százalékát szerezte meg. A hivatalban lévő államfő ellenfele a két hét múlva tartandó második fordulóban a szociáldemokrata Zigmantas Balcytis lesz, aki a voksok 13,7 százalékát kapta. Balcytist támogatja Algirdas Butkevicius miniszterelnök.

Az 58 éves, fekete öves karatés, Dalia Grybauskaite függetlenként indult a voksoláson. A közvélemény-kutatások a választás egyértelmű esélyesének tartották, és csak az volt a kérdés, hogy már az első fordulóban győz-e, vagy szükség lesz egy második fordulóra a két legerősebb jelölt között. Az elnökválasztás második fordulója május 25-én lesz, egy időben az európai parlamenti választással.

A litvániai választási kampányt főleg a külpolitikai helyzet, konkrétan az ukrajnai válság és Oroszország fenyegető fellépése határozta meg. Grybauskaite „imperialista törekvésekkel” vádolta Moszkvát, és hangsúlyozta, hogy Oroszország a balti köztársaságokat, köztük Litvániát is fenyegeti.

Rovatok