Index Vakbarát Hírportál

Kiakadtak az ukránok Orbán szavain

2014. május 13., kedd 15:43 | kilenc éve frissítve

Az ukrán lapokhoz kedden jutottak el Orbán Viktor beiktatási beszédének szavai, amikor a miniszterelnök azt mondta, hogy harcolni fog a határon túli magyarok autonómiáért. A Donyeckben élő ukránoknak nem tetszett a beszéde, pont amikor az orosz szakadárokkal harcolnak. Orbán beszéde miatt kedd este bekérették a kijevi magyar nagykövetet.

És miért akarja Magyarország szítani a feszültséget Ukrajnában?

– kérdezte váratlanul ukrán interjúalanyom olyan arckifejezéssel, ahogy itt, Donyeckben csak a maszkos szakadárokra és a moszkvai újságírókra néznek. Egy hete dolgozom az orosz érdekek alapján szétzilált Kelet-Ukrajnában, de eddig fürödtem a helyiek elismerésében, akik egy szabad világ küldötteként adtak kézről kézre. Nem értettem a fordulatot.

Aztán kiderült, hogy az ukrán lapokhoz valamiért éppen ma ért el Orbán Viktor szombati beszéde, amelyben a határon túli magyaroknak követelt autonómiát. Arról beszélt, hogy az ukrajnában élő magyaroknak meg kell kapnia a kettős állampolgárságot, meg kell kapnia a közösségi jogok teljességét, és meg kell kapnia az önigazgatás lehetőségét is

Ezt Ukrajnában elég harcias üzenetnek vették, úgyhogy keddre az összes jelentős ukrán újság címoldalon hozta Magyarország fenyegetését.

Persze lehet, hogy a magyar miniszterelnök nem hallott ezen problémákról, így véletlenül használta a szerencsétlen kifejezést. Nekem mindenesetre kínos nyögdécseléssel sikerült csak megmagyaráznom, hogy én, az újságom és ismerőseim biztos nem kérdőjelezik meg Ukrajna egységét és szuverenitását.

A helyi egyetemen közgazdaságtant tanító interjúalanyom fagyosan közölte, hogy elhiszi, de ezt a háborús retorikát eddig csak Putyintól hallották. Hosszas magyarázkodásba keveredtem tolmácsommal is, aki egy hete segíti a munkám abban a hitben, hogy az európai álláspontot képviselem az ügyben.

Update: Húsz perce, négykor szólalt meg az ukrán külügyminisztérium illetékese, aki elmondta: megvizsgálják Orbán szavait, de amúgy nem kételkednek abban, hogy Magyarország továbbra is Ukrajna oldalán áll.

Update 2: Közben Kijev magyarázatot kért a fentiekre a magyar nagykövettől.

Update 3.: Tolmácsom lájkolta a Facebookomra posztolt cikket. Kibékültünk!

Update 4.: Bekérette az ukrán külügy a kijevi magyar nagykövetet Orbán beiktatási beszéde miatt. A külügyi szóvivő szerint Orbán kijelentései a magyar kisebbség autonómiájáról és kettős állampolgárságáról ellentétesek az ukrán jogszabályokkal, „nem segítik az ukrajnai válság eszkalálódásának megállítását és a helyzet stabilizálását, aggodalmat keltenek bennünk".

A megnyugtató fejlemények után kérem a magyar kormányt, hogy szerda esti hazaérkezésemig tartózkodjon újabb nyilatkozatoktól.

Így néz ki a polgárháborúhoz közeledő Kelet-Ukrajna közelről

Fegyveres nagymamák és páncélöklös csajok a szakadárok népszavazásán

A szakadárok legerősebb városában megsértődött a polgármester

Donyeckben a Jobbik menő, nem Puskás Öcsi

Bejutottunk az oroszpártiak főhadiszállására (videó)

Elsöprő győzelemről beszélnek a szakadárok

Rovatok