Index Vakbarát Hírportál

Török bányarobbanás: rengeteg a halott

2014. május 13., kedd 17:58 | aznap frissítve

A török energiaügyi miniszter szerda hajnali tájékoztatása szerint már 151 halálos áldozata van a kedd délutáni bányarobbanásnak. Korábban 157 áldozatról írt a CNN Turk. Eddig hetvenhat sérültről tudni, egyikük állapota súlyos. A  hatóságok attól tartanak, nőhet az áldozatok száma. 

A Soma városnál található szénbányában műszakváltás idején történt a robbanás, a transzformátor robbanhatott fel. Rögtön tűz ütött ki, a török állami tévé szerint sokan a füst miatt fulladhattak meg. A bányában nincs áram, így a lifteket sem tudják használni a mentéshez. 

Korábbi hírek szerint legalább kétszázan rekedtek a mélyben , de a pontos számot egyelőre nem lehet tudni, pontosan azért, mert műszakváltás idején történt a tragédia. 

Erdogan török miniszterelnök kedd este elmondta, a mentés már megkezdődött, abban reménykednek, hogy minél több embert ki tudnak hozni. A politikus lemondta szerdai, albániai útját,  Taner Yildiz energiaügyi miniszter pedig a helyszínre utazott, hogy a mentést irányítsa . A felszínen több száz családtag gyűlt össze. 

A mentőcsapatok munkáját hátráltatja, hogy több kilométer hosszú járatokat kell felkutatniuk, ráadásul a járatokban sűrű a füst. A bányát üzemeltető cég közleménye szerint ügyeltek a biztonsági előírásokra, a történtek miatt vizsgálatot indítanak.

A robbanás pillanatában 580 bányász tartózkodott a mélyben, sokuknak sikerült elmenekülni.

Soma városra Isztambultól 250 kilométerre, délre található. Törökországban 1992-ben már történt egy rengeteg áldozatot követő bányakatasztrófa,  Zonguldak tartományban egy gázrobbanásban kétszázhatvanhárman vesztették életüket. 

Az országban gyakoriak a halálos bányabalesetek a biztonsági előírások megszegése vagy az elavult munkaeszközök miatt. 

Rovatok