Index Vakbarát Hírportál

A Biden család gázbizniszben utazik

2014. május 14., szerda 22:27

Közvetlen érdekeltséget szerzett az amerikai alelnök fia a polgárháború szélére sodródott Ukrajna gázüzletágában, miután Hunter Biden a Cipruson bejegyzett Burisma igazgató tanácsának tagja lett. A Földgáz és kőolajtermelő cégen belül a jogász végzettségű ifjabb Biden a jogi kérdéseket fogja koordinálni, feladata az lesz, a Burisma nemzetközi útjának egyengetése lesz – írta kedden a National Journal.

A helyzet pikantériája, hogy Ukrajna a céget 2002-ben az a Nyikolaj Zlocsevszkij alapította, aki korábban energetikai miniszter, majd az idén februárban előzött Viktor Janukovics elnök alatt az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (SZNBO) helyettes vezetője volt.

Magánügy, nem politika

Elemzők szerint a Burisma Joe Biden fiának bevonásával igyekszik erősíteni pozícióját, ami az orosz-ukrán konfliktus miatt is különösen fontos lehet.

Moszkvai értelmezések szerint Biden megjelenése egyértelműen jelzi, hogy az új ukrán vezetés valójában kinek a befolyása alatt áll.

A Barack Obama elnöki szóvivője szerint az, hogy Joe Biden fiai hol vállalnak feladatot, magánügy. „Biden fia, mint a családjának többi tagja is, magánember, szerepvállalása nem jelenti, hogy azt a kormányzat, az elnök vagy az alelnök támogatná” – mondta Jay Carney.

A kapcsolat már korábban kezdődött a Burisma és a Biden család között: a cégnek igazgató tanácsi tagja lett áprilisban Devon Archer, aki a Rosemont Seneca Partners befektetési társaság társtulajdonosa – éppúgy, mint Hunter Biden.

Ráadásul Devon John Kerry külügyminiszter tanácsadója is volt.

Nagy támogatók, nagy szerep

A Burisma   tavaly 655 millió köbméter földgázt termelt ki – ez önmagában nem túl sok, az Orosz Gazprom termelésének alig 0,13 százaléka. Idén viszont 30 százalékos növekedést tervez a vállalat, bár ezzel még mindig nem lép a globális nehézsúlyú játékosok sorába. Ukrajnában viszont komoly szereplő lehet az energetikai területen, márpedig épp ez a legfontosabb eleme az ukrán-orosz viszonynak is. Kijev már Janukovics alatt is – miután nem tudott megfelelő árat kialkudni a Gazpromnál – minél inkább csökkenteni akarta az orosz gázfüggőséget. Az egykor 50 milliárd köbméteres orosz gázimport mára harmadára csökkent.

Nőtt viszont az Németországból importált földgáz mennyisége. Az orosz Energetikai Nemzetbiztonsági Alapítvány vezetője Konsztantyin Szimonov szerint könnyen lehet, hogy a Burisma hamarosan épp ennek a földgáznak az importját fogja lebonyolítani, háttérbe szorítva az ukrán állami Naftogazt is.

Rovatok