Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal toloncolták ki az ellenzéket

2014. május 14., szerda 19:56

A hondurasi katonai rendőrség gumibottal és könnygáz bevetésével toloncolta ki szerdán a parlamentből a legnagyobb ellenzéki párt képviselőit, akik mintegy száz támogatójukkal együtt kormányellenes tüntetést tartottak a törvényhozás épületében – írja az MTI.

A 2009-ben katonai puccsal megbuktatott Manuel Zelaya volt elnök irányítása alatt álló baloldali Libre (Libertad y Refundación, Szabadság és Újraalapítás) párt helyi idő szerint még kedd este tiltakozásba kezdett, mert szerintük az új parlament január 25-i megalakulása óta a házelnök nem ad szót a párt tagjainak. Mauricio Oliva házelnök ezt tagadja.

A demonstrálók kiűzését az épületből Oliva rendelte el. A rendőröknek egyúttal azt is meg kellett akadályozniuk, hogy a parlament előtt tüntető több száz ember behatoljon az épületbe. A helyi televízió jelentése szerint a hatósági fellépés során többen megsebesültek. Oliva elítélte és elszomorítónak nevezte a történteket. Azt mondta, szerinte ez a cselekmény szerinte nem más, mint felkelés az államhatalom ellen.

A mintegy 8 millió lakosú közép-amerikai országban tavaly november 24-én megtartott elnökválasztást a szavazatok 36,8 százalékával a kormányon lévő jobboldali Nemzeti Pártot (PN) irányító Juan Orlando Hernández nyerte meg, aki a liberálisok támogatásával vezeti az országot. A második helyen a Libre színeiben induló Xiomara Castro - Zelaya felesége - végzett, aki szerint ellenfele választási csalással nyert.

Rovatok