Index Vakbarát Hírportál

Már 270-nél is több török bányász halt meg

2014. május 15., csütörtök 07:34 | aznap frissítve

A nyugat-törökországi bányaszerencsétlenség halálos áldozatainak a száma 274-re emelkedett. Mintegy 150 bányászról még mindig nem lehet még tudni, hogy életben van-e, írja az MTI.

Éjszaka is folytatódott a kutatás az eltűntek után. Az idő a mentésben részt vevők ellen dolgozik, a tárna most is lángokban áll.

Taner Yildiz török energiaügyi miniszter azt mondta: 196 bányász holttestét átadták a hozzátartozóknak, hogy eltemethessék. A kórházakban 60 embert ápolnak, állapotuk stabilnak mondható.

Az Isztambultól mintegy 480 kilométerrel délnyugatra fekvő Soma város melletti szénbányában kedden műszakváltás idején történt detonáció. Állítólag egy transzformátor robbant fel, majd tűz ütött ki a mintegy egy kilométer mély tárnában. A bányában megszűnt az áramszolgáltatás, ezért a lift sem működik.

A történtek miatt tüntetések voltak több nagyvárosban, néhol erőszakban torkollottak a demonstrációk. Ankarában és Isztambulban könnygázt és vízágyúkat vetettek be a feldühödött tömeg ellen.

Törökországban háromnapos gyászt hirdettek a bányászok halála miatt, az ankarai vezetők pedig elhalasztották külföldi útjaikat.

Rovatok