Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok 85 százaléka Putyinra szavazna

2014. május 15., csütörtök 19:16 | aznap frissítve

Amerika keményebb, szektorális szankciókkal fenyegette meg Oroszországot, ha megzavarják az ukrán elnökválasztást, amit a felmérések szerint Porosenko nyer meg. Putyin népszerűsége az egekben jár, Ukrajna pedig izgulhat, hogy kap-e nyáron is orosz gázt.

Vlagyimir Putyin népszerűsége hatéves csúcsra ért, a megkérdezettek 85,9 százaléka elégedett a tevékenységével, írja a Ria Novosztyi nyomán az MTI. Az emberek 52 százaléka az ukrán helyzet miatt elégedett Putyinnal, az elnök második legnépszerűbb lépése a május 9-i győzelem napi ünnepségen való részvétel volt.

A kormányzó Egységes Oroszország párt január óta majdnem húsz százalékot javított a népszerűségén, most 60,4 százalékon áll a népszerűsége.

Szektorális szankciók lehetnek

A brit külügyminiszter, William Hague egy Szíriával foglalkozó tanácskozáson azt mondta, hogy az ukrán elnökválasztás megzavarásától függ, hogy lesznek-e újabb szankciók Oroszország ellen. Az ukrajnai elnökválasztás előkészületeit sokféle módon meg lehet zavarni, ezért a nemzetközi közösség nem tud megnevezni olyan meghatározott magatartásformákat, amelyek a további szankciók alapjául szolgálhatnak – mondta Hague.

Szektorális szankciókat is kilátásba helyezett az amerikai külügyminiszter, írja az MTI. John Kerry tehát már nem csak egyes állami vezetőket, hanem az orosz gazdaság egyes ágazatait egészükben sújtó szankciókat helyezett kilátásba, ami nagyon súlyosan érintheti az orosz gazdaságot. Az ukrán válságnak Oroszország gazdaságára gyakorolt hatásáról itt olvashat bővebben.

Közép- és hosszú távon folytatni kell a szoros partneri viszonyt Oroszországgal

– ütött meg békülékenyebb hangot a német kancellár. Merkel szerint a további együttműködés feltétele, hogy az értékek legalább minimális mértékben egyezzenek, és ez „mutatkozzon meg a konkrét politikában is” – mondta a német kancellár.

Fogy a gáz

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön küldött levelet az európai vezetőknek. Ebben azt írta, hogy Oroszország június elsejétől csak akkor fog gázt eladni Ukrajnának, ha az előre fizet.

Ukrajna korábban azt mondta, hogy hajlandó fizetni az orosz gázért, de csak akkor, ha visszaállítják a korábbi árat.

Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön azt mondta, hogy Putyin több európai országot, köztük Szlovákiát is tájékoztatta arról, hogy amennyiben Ukrajna nem fog fizetni az orosz gázért, június elsejétől nem szállítanak orosz gázt az európai térségbe sem, írja az MTI.

Merkel bírálta Moszkvát a Krím bekebelezése miatt, és azért, mert visszatért a 19. század „érdekszférákban gondolkodó” politikájához. Ugyanakkor úgy vélte, hogy nincs szükség új német külpolitikára, és hangsúlyozta, hogy a válság diplomáciai megoldására kell törekedni. Mindezt a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban mondta a német kancellár.

Ukrajnában Porosenko nyerne

Petro Porosenko üzletember és politikus már az első fordulóban megnyerné az ukrán elnökválasztást, ha most rendeznék meg, közölte a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) egy felmérés alapján.

A Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) párt által támogatott „csokoládégyáros” Porosenkóra a megkérdezettek 33,7 százaléka készül a szavazatát adni a tíz nap múlva esedékes elnökválasztáson. Ezzel az eredménnyel jócskán lehagyta a többi elnökjelöltet, köztük a második helyen álló Julija Timosenkót, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltjét (5,9 százalék) és a harmadik helyen álló Szerhij Tihipko régiópárti politikust is (4,1 százalék).

A felmérésben részt vevők 13 százaléka jelezte, hogy egyik jelöltet sem támogatja, míg 25,4 százalék még nem döntötte el, melyik jelöltre adja a szavazatát. A szociológusok számításai szerint ha most lenne a választás, és csak azok vennének részt rajta, akik már eldöntötték, kire szavaznak, akkor 62 százalékos lenne a részvétel. Ez alapján Porosenko 54,7 százalékkal az első fordulóban megnyerné a választást.

Több NATO kell

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára a Globsec kül- és biztonságpolitikai fórumon arra szólított fel, hogy az európai tagállamok, különösen a közép- és kelet-európaiak, hagyjanak fel védelmi kiadásaik csökkentésével. A főtitkár úgy vélekedett, Oroszország „új hatalmi övezetet akar kiépíteni, ennek hosszú távú következményei lesznek a biztonságunkra nézve, ami komoly, hosszú távú megoldásokat igényel” – tette hozzá.

Terrorellenes művelet keretében megsemmisítettek az ukrán erők egy titkos oroszbarát bázist Kramatorszk városánál, mondta Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő. Ennek eredményeképpen megtisztították a terroristáktól a helyi televíziós adótorony öt kilométeres körzetét, tette hozzá.

Rovatok