Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapotot hirdettek Kaliforniában

2014. május 15., csütörtök 21:40

Szükségállapotot hirdetett Gerry Brown kaliforniai polgármester, miután az államban kilenc erdőtűz pusztít, mintegy 36 négyzetkilométeren, írja az MTI. Súlyosabb sérülésekről nem érkezett jelentés, de mintegy 23 ezer embert ki kellett telepíteni és az állam több száz iskolájában a jövő hétig szünetel a tanítás. Két tűzoltó könnyebb sérüléseket szenvedett.

A San Diegótól északra fekvő San Marcosban 21 ezer embernek kellett kiköltöznie, és evakuálták a Kaliforniai Állami Egyetem ottani campusának csaknem 10 ezer hallgatóját is. A városban legkevesebb öt épület leégett.

A San Diegótól mintegy 50 kilométerre található, partvidéki Carlsbadban biztonsági okokból bezárták a Legoland parkot, ahol a tűz miatt áramszünet volt. Egy nyolclakásos lakóház teljesen leégett, két üzlet és nyolc magánház is megrongálódott. Tűz volt szerdán a haditengerészet Camp Pendleton-i bázisán is.

A tűz terjedését a régóta tartó szárazság, az erős szél és a közel 38 fokos kánikula is segíti. A meteorológiai előrejelzés szerint pénteken is hasonló forróság várható. A hatóságok felszólították a veszélyeztetett övezetek lakóit, hogy készüljenek fel a menekülése és irtsák ki a száraz növényzetet a házaik közelében.

Rovatok