Index Vakbarát Hírportál

A hindu nacionalisták nyerték az indiai választást

2014. május 16., péntek 19:12

Abszolút többséget szerzett a Narendra Modi vezette hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (Indiai Néppárt, BJP) az indiai parlamenti választásokon - jelentette be helyi idő szerint péntek este a választási bizottság. Az adatok szerint az ellenzéki néppárt legalább 276 mandátumhoz jutott az 543 tagú törvényhozásban.

Az eddig kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt elismerte vereségét, szóvivője megállapította pénteken, hogy a nemzet ellenük szavazott. Sakil Ahmed az AP amerikai hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy az eredmény bizonyosan nem az ő pártjának kedvez.

A Nehru-Gandhi-család vezette politikai platform, amely India 1947-es függetlensége óta leggyakrabban dönthetett az ország sorsáról, eddig soha nem tapasztalt vereséget szenvedett el. A választási bizottság adatai szerint a Nemzeti Kongresszus párt csak mintegy 44 választókörzetben győzedelmeskedett, amely azt jelenti, hogy az eddig birtokolt parlamenti mandátumának csupán a negyedét sikerült megszereznie.

A választások rekordszámú résztvevővel zajlottak le öt hét alatt, április elejétől május 12-ig: mintegy 551 millióan járultak az urnákhoz, így a részvételi arány elérte a szintén rekordnak számító 66,38 százalékot - közölte a szavazás befejeztével a választási bizottság.

Rovatok