Index Vakbarát Hírportál

Az elnök inkább nem megy oda, ahonnan a diáklányokat elrabolták

2014. május 16., péntek 14:58

Goodluck Jonathan nigériai elnök a korábbi tervekkel ellentétben mégsem látogat el pénteken az ország északi részében fekvő Chibok városba, ahonnan a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet áprilisban több mint kétszáz diáklányt rabolt el. A döntés hátterében biztonsági aggályok állnak, jelezték magas rangú kormányzati források.

Az államfő ehelyett közvetlenül Párizsba repül a fővárosból, hogy részt vegyen a szombati csúcstalálkozón, amelynek napirendjét a Boko Haram előretörése és a térség más biztonsági kérdései uralják.

Nigériában többen bírálták a kormány kezdeti tétlenségét a diáklányok elrablásának ügyében. Az Egyesült Államok szerint az afrikai ország vezetése nem tette meg a szükséges lépéseket az iszlamista szervezet elleni küzdelemben.

A Boko Haram április 14-én 276 növendéket rabolt el egy bentlakásos középiskolából Chibok városban, ahol jelentős keresztény közösség él. Közülük 223 azóta is a fogságukban van. A szervezet vezetője nemrégiben közzétett videoüzenetében azt mondta, rabszolgaként kezelik majd, eladják és házasságra kényszerítik a diáklányokat, írja az MTI.

Jonathan a múlt héten maga kérte Franciaországot, hogy kezdeményezzen nemzetközi találkozót, és hangolják össze a Boko Haram elleni küzdelmet. Az afrikai csúcstalálkozót szombaton rendezik meg Párizsban, Csád, Kamerun, Niger és Benin vezetői mellett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió képviselői is részt vesznek rajta.

Rovatok