Index Vakbarát Hírportál

Egész településeket öntött el a víz Szerbiában

2014. május 16., péntek 11:38 | aznap frissítve

Szerbiában eddig 6175 embert kellett evakuálni a heves esőzések miatt, legalább hárman meghaltak – de más források szerint öt halálos áldozat is lehet –, egy ember eltűnt, húszan megsérültek, több mint 300 ezer háztartásban nincs áram, írja a Vajdaság MA.

A Tanjug szerint Obrenovacon kritikus a helyzet, habár az eső elállt. A víz betört a város központjába, a vízszint pedig folyamatosan emelkedik, reggel hat óta nincs áram.

Szerbiában szerda óta tartanak a kiadós esőzések. Az egész országban rendkívüli állapot van érvényben, a mentőszolgálatokon kívül a rendőrség, a katonaság és a tűzoltóság is részt vesz a mentésben.

Boszniában 120 éve nem esett ennyi eső, helikopterrel és csónakkal mentik azokat, akiket elzárt a víz a külvilágtól.

Maglajban kiöntött a Bosna folyó, elsodorta a város fő hídját, és elárasztotta a városba vezető utakat. Több városban tanítási szünetet rendeltek el a hét végéig, és legalább 50 ezer háztartás maradt áram nélkül az országban.

A szomszédos országok többsége, valamint Oroszország és az Európai Unió számos országa mentőcsapatokat, szivattyúkat, csónakokat és élelmiszert küldött a nyugat-balkáni országba. Így tett a magyar katasztrófavédelem is: husznhat embert, öt motorcsónakot, egy csónakot és egy mentőhelikoptert indított Szerbiába. A különböző humanitárius szervezetek és egyházak adományokat gyűjtenek, élelmiszerre, ruhaneműre, vízre, gumicsizmára és csónakokra van szükség. Emellett több ezer szerbiai és külföldi önkéntes vesz részt az árvízkárosultak mentésében.

A kedd óta Szerbia felett dühöngő Tamara nevű (Európa más részein Yvette-ként ismert) vihar péntekre jelentősen vesztett erejéből, továbbhaladva elérte Boszniát, majd meggyengülve Horvátországban és Szlovéniában folytatta útját.

Az árvízkárosultakkal való együttérzés jeleként szinte minden kulturális eseményt lemondtak Szerbiában, elhalasztották a különböző koncerteket, előadásokat és a múzeumok éjszakájának programjait is. Az országban 117 éve nem esett ennyi eső.

Rovatok