Index Vakbarát Hírportál

Nem adta könnyen magát: többórás tűzharc után fogták el a hírhedt mexikói kartell egyik fejét

2014. május 16., péntek 15:14

Guatemalában a a hadsereg elfogta Jairo Orellana Moralest, a legnagyobb mexikói kartell egyik erős emberét. Morales annak a Los Zetasnak a feje, amelyhez legalább 500 gyilkosság köthető csak az elmúlt egy-két évben, közülük a legvéresebb egy 193 áldozattal járó leszámolás volt egy mexikói farmon. Az amerikai kormány a technikailag legfejlettebb és legveszélyesebb mexikói bűnszervezetként tartja számon.

A mexikói közállapotokat szépen illusztrálja a kartell megszületésének története: még 1999-ben a hadsereg néhány katonatisztje otthagyta az egyenruhát és az állami sarzsit, hogy inkább a Cártel del Golfóba álljanak be, a korábbinál nagyságrendekkel nagyobb pénzért. Négy éve aztán ebből a főleg drogkereskedelemmel foglalkozó csoportból vált külön a Los Zetas. A csoport neve a rendőrnyelvből jön: „Z” (spanyolul Zeta) volt a hatósági rádiókódokban a jele a csoport első vezetőjének, amikor még a mexikói különleges egységnél szolgált.

A korábban sem éppen finom módszereket önállósulásuk után még keményebbekkel váltották fel, azt mondják, a vesztegetésnél sokkal jobban kedvelik a kíméletlen brutalitás különféle formáit. Volt hozzá szakértelem: a tagok egy része a USF-nél és izraeli egységeknél kapott képzést városi harcmodorból. Az emberrablások, kínzások, lefejezések az elmúlt években bevett gyakorlattá váltak, miközben a terrort kiterjesztették a civil lakosságra, és leszámoltak néhány rivális bandával is.

A nagy pénz továbbra is a kábítószerből jön, de a védelmi pénzek, váltságdíjak is jelentős súllyal vannak jelen a portfóliójukban, és mivel a szervezet központja az amerikai határ mellett van, az USA-ba irányuló drogforgalom nagy részét az ellenőrzésük alatt tartják. Tamaulipas szövetségi államban annyira mindent ők uralnak a helyi kormányzóktól a rendőrségig, hogy a terület már „failed state”, vagyis a gyakorlatban nem működő államnak tekinthető – Afganisztánhoz, Csádhoz és a világ még egy-két hasonlóan durva végvilágához hasonlóan.

A Los Zetas sikeresen terjeszkedik, több helyen lenyomta legnagyobb mexikói riválisát, a Sinaloa Cartelt, most már ők tartják kézben a közép-amerikai ország legnagyobb területét. Nemzetközileg is erősek, vannak kapcsolataik minden maffiák egyik legmegbecsültebbjével, a szicíliai 'Ndranghetával, de vannak érdekeltségeik a kolumbiai–venezuelai határvidéken és Guatemalában is. Itt együttműködnek a zavarosban halászó helyi kaibilekkel: ők a guatemalai hadsereg rettegett dzsungelharcosai, akik nem ritkán szintén átállnak a sötét oldalra.

A szervezet élén az üzletág sajátosságaiból adódóan elég gyors a fluktuáció, a csoport több korábbi vezetője vesztette életét a kartellek közötti leszámolásokban és szövetségi katonai akciókban. De a tagok nem feledkeznek meg arról, kiknek tartoznak tisztelettel: amikor 2012-ben a mexikói tengerészgyalogos kommandó tagjai lelőtték az akkori első számút, a ravatalozóból rabolták el a holttestét, hogy saját gyászszertartással róhassák le őszinte kegyeletüket. Morales bátyja elfogása után tavaly lett a szervezet egyik feje, az amerikai szövetségi hatóságok 5 millió dollárt tűztek ki a fejére.

Most a guatemalai hadseregnek sikerült többórás tűzharc után elfognia a helyben „El Pelon” (többjelentésű becenév: az eredetileg fasírtot jelentő szó a szlengben jelenthet kopasz spanyolt és férfi nemi szervet is) néven ismert kartellvezért. A lövöldözésben meghalt a férfi két testőre és egy rendőr is. Orellanát felső ruházat és cipő nélkül vezették végig egy guatemalai légibázison, most a kiadatására vár, az Egyesült Államokban állíthatják bíróság elé.

Rovatok