Index Vakbarát Hírportál

Húsz halálos áldozata van az árvíznek a Balkánon

2014. május 17., szombat 14:03

Több ezer szerbiai és külföldi önkéntes vesz részt az árvízkárosultak mentésében Szerbiában, ahol az esőzések és az áradások miatt csütörtökön rendkívüli állapotot hirdettek ki, írja az MTI. Az ország teljes területén négy nap alatt 15 és fél ezer embert mentettek ki. Bevetették a katonaságot, a tűzoltóságot és a rendőrséget is. Sok helyen kizárólag csónakokkal és helikopterekkel folyik a mentés, az áradó folyók miatt ugyanis szárazföldi úton megközelíthetetlenek a települések. Az AP szerint eddig legalább 20-an haltak meg az árvíz miatt Szerbiában és Boszniában.

Jelenleg majdnem 100 ezer háztartásban nincs áram. A legsúlyosabb a helyzet a szerb fővárostól 30 kilométerre fekvő Obrenovacon, ahol a teljes lakosságot ki kellett telepíteni a Kolubara folyó áradása miatt. Maglajban kiöntött a Bosna folyó, elsodorta a város fő hídját, és elárasztotta a városba vezető utakat. Több városban tanítási szünetet rendeltek el a hét végéig, és legalább 50 ezer háztartás maradt áram nélkül az országban.

A szomszédos országok többsége, valamint Oroszország és az Európai Unió számos országa mentőcsapatokat, szivattyúkat, csónakokat és élelmiszert küldött a nyugat-balkáni országba. Így tett a magyar katasztrófavédelem is: husznhat embert, öt motorcsónakot, egy csónakot és egy mentőhelikoptert indított Szerbiába. A különböző humanitárius szervezetek és egyházak adományokat gyűjtenek, élelmiszerre, ruhaneműre, vízre, gumicsizmára és csónakokra van szükség. Emellett több ezer szerbiai és külföldi önkéntes vesz részt az árvízkárosultak mentésében.

A kedd óta Szerbia felett dühöngő Tamara nevű (Európa más részein Yvette-ként ismert) vihar péntekre jelentősen vesztett erejéből, továbbhaladva elérte Boszniát, majd meggyengülve Horvátországban és Szlovéniában folytatta útját. Az árvízkárosultakkal való együttérzés jeleként szinte minden kulturális eseményt lemondtak Szerbiában, elhalasztották a különböző koncerteket, előadásokat és a múzeumok éjszakájának programjait is. Az országban 117 éve nem esett ennyi eső.

Rovatok