Index Vakbarát Hírportál

Az EU-ból való kilépést lebegteti a brit Konzervatív Párt

2014. május 18., vasárnap 00:19

Három éven belül Nagy-Britannia népszavazást fog tartani az Európai Unióból való kilépésről. Az MTI azt írja, hogy a kormányzó Konzervatív Párt kilátásba helyezte: ha addig nem sikerül megállapodni Brüsszellel a britek által igényelt reformokról, a kilépés mellett fognak kampányolni. Ezt Michael Fallon energiaügyi államtitkár mondta a BBC szombat esti rádióműsorában.

Cameron tavaly bejelentette, hogy ha a párt kormányon marad a 2015 májusában esedékes választásokon, Nagy-Britanniában 2017-ig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyát az Európai Bizottsággal. A brit választók ennek eredménye alapján döntenének arról, hogy az unión belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A London által tervezett tárgyalások egyik központi eleme az Európai Unión belüli munkaerőmozgás szigorításának igénye. A brit kormány egyebek mellett olyan szabályozási rendszert szeretne, amely addig nem tenné lehetővé az új EU-tagállamokból érkezők szabad munkavállalását más uniós országokban, amíg az újonnan felvett tagországokban az egy főre jutó átlagjövedelem el nem ér egy bizonyos szintet.

Michael Fallon mindazonáltal az első olyan befolyásos kabinettag, akitől elhangzott, hogy az EU-ból való kilépés mellett döntenek, ha nem sikerül megállapodni a reformokról. Azt viszont Fallon is hangsúlyozta, hogy a kormány nem vereségre készülve indul neki a tárgyalássorozatnak; úgy gondolja, hogy elérhetik a szükséges reformokat.

Rovatok