Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz se minimálbér, se Gripen Svájcban

2014. május 18., vasárnap 17:22

Az előzetes adatok szerint a svájciak leszavazták az egységes minimálbért és a Gripenek beszerzését is, elfogadtak viszont egy pedofíliával kapcsolatos javaslatot az előzetes adatok szerint. A svájci gfs.bern közvélemény-kutató cég adatai szerint az óránként 5 500 forintos minimálbérre csak 23 százalék mondott igent. A cég szerint a huszonkét Gripen megvásárlására a résztvevők 52 százaléka mondott nemet, így ebből sem lesz semmi.

A harmadik kérdés a pedofília miatt megbüntetettekre vonatkozott, a kérdés az volt, hogy a gyermekek vagy függő helyzetben lévő személyek elleni nemi visszaélés miatt elítélteket egész életükre fosszák-e meg a gyermekekkel vagy függő helyzetű személyekkel kapcsolatos szakmai vagy jótékonysági tevékenységtől. A gfs.bern adatai szerint 63 százalék mondott igent a kezdeményezésre.

A svájci szavazók hagyományosan elutasítják az olyan javaslatokat, amelyek véleményük szerint ártanak az ország gazdasági sikerének, magyarázza az MTI. A Gripen-vásárlás meghiúsulása csapást jelent a repülőgépeket gyártó svéd cégre is.

Rovatok