Index Vakbarát Hírportál

Az USA kémkedéssel vádolja a kínai hadsereget

2014. május 19., hétfő 14:52 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma hétfőn bejelentette: a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg több alkalmazottját vádolják amerikai vállalatok elleni ipari kémkedéssel. Ez az első eset, hogy üzleti titkok ellopásával kínai állami hivatalnokokat vádol meg az USA, írja a New York Times.

A vádirat szerint a kínai hackerek olyan amerikai nukleáris és a napenergia-hasznosító, valamint acélipari vállalatoktól nyertek adatokat mint a Westinghouse Electric, a SolarWorld, a U.S. Steel, az Allegheny Technologies és az Alcoa.

Egy további ügyben a minisztérium emel vádat olyanok ellen, akik a Blackshades nevű hackerszoftvert használták. A szoftver alkalmas arra, hogy a hálózaton keresztül távolról vezéreljenek idegen számítógépeket.

Kína tagadta a feltételezést, és figyelmeztetett, hogy ez károsan befolyásolhatja az amerikai-kínai kapcsolatokat. A kínai külügy szóvivője azt mondta, hogy ők elkötelezettek az internet biztonsága mellett és a "Kínai kormány, hadsereg és a kapcsolódó személyzet sosem vett részt ipari kémkedésben", írja a BBC.

Rovatok