Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg állat tetemét sodorja az ár

2014. május 19., hétfő 17:15 | aznap frissítve

80 ezer hektárnyi termőföld van víz alatt, és komoly feladat elé állítja a szerbiai mezőgazdaságot a több tucat tonnányi elhullott állat összegyűjtése is, mondta Belgrádban Zoran Rajic mezőgazdasági államtitkár. Az árvíz okozta kár mértékét csak akkor tudják pontosan meghatározni, ha mindenhol visszahúzódik a víz.

Az árvíz mellett a földcsuszamlások okoznak problémát Nyugat- és Közép-Szerbiában. A boszniai határhoz közeli Krupanj térségében 500 helyen indult meg a föld, és épületeket, utakat, vasútvonalakat tett tönkre. Egyes helyeken a földcsuszamlások egész falvakat vágtak el a külvilágtól. A boszniai-szerb határnál, Mali Zvorniknál egy domb a földcsuszamlások miatt majdnem elmozdult, ami elzárta volna a Drina folyót, az pedig elöntött volna a települést.

Szerbiában eddig több mint 25 ezer embert mentett ki a katonaság, a rendőrség és a szerbiai, illetve külföldi mentőcsapatok. Az évezred áradásának is nevezett természeti katasztrófában legalább 17-en életüket vesztették és többen eltűntek.

Hétfő este Szabácsnál (Sabac) a legsúlyosabb a helyzet, a közeli falvak lakosait elővigyázatosságból kitelepítették, mert a Száva folyón a gátak már teljesen átáztak. Belgrádban is emelkedik a Száva és a Duna vízszintje, a hatóságok szerint viszont nincs ok pánikra. Több tízezer homokzsákot helyeztek el a Száva partján, Sinisa Mali polgármester szerint a szerb főváros felkészülten várja az árhullámot. A tetőzés a becslések szerint szerdára vagy csütörtökre várható.

Nemzeti gyásznap Boszniában

Bosznia-Hercegovinában keddre nemzeti gyásznapot hirdettek a természeti katasztrófa áldozatainak emlékére, írta a Dnevni Avaz című újság. A hírek szerint legalább 30 áldozata van az országban az áradásnak és a földcsuszamlásoknak.

Zlatko Legumdzija külügyminiszter szerint az ország lakosságának egynegyedét közvetlenül érinti az öt napja tartó vihar és árvíz, félmillió embernek kellett elhagynia otthonát. Egymillió embernek nem volt ivóvize, több mint 100 ezer lakóház dőlt össze vagy rongálódott meg súlyosan. A kárfelmérés még folyik, de az már biztos, hogy 230 iskola és egészségügyi intézmény vált használhatatlanná.

A külügyminiszter a károkat az 1992-95-ös boszniai háború pusztításához hasonlította. A Száva folyón a következő 24 órában újabb árhullámra számítanak.

Rovatok