Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok visszavonulnak az ukrán határról

2014. május 20., kedd 08:48 | aznap frissítve

Az orosz katonai egységek megkapták Szergej Sojgu védelmi miniszter parancsát arra, hogy térjenek vissza állandó állomáshelyükre az ukrán határ közeléből, írja az MTI az orosz védelmi minisztérium keddi közleménye alapján.

Az orosz fegyveres erők alakulatai rosztovi, belgorodi és brjanszki területeken, az előre eltervezett hadgyakorlat befejeztével elindultak harci járműveik berakodási helyére, ahonnan vasúton folytatják útjukat támaszpontjaikra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, a hadsereg főparancsnoka hétfő reggel adott utasítást a védelmi miniszternek, hogy rendelje vissza az ukrán határral szomszédos területekről a hadsereg egységeit. A NATO és az amerikai védelmi minisztérium – közép-európai idő szerint – hétfő este azt közölte, hogy még mindig nem észlelnek orosz csapatvisszavonást.

Ahogy a CNN hétfő este megírta, Oroszország most harmadszor ígérte meg csapatai kivonását, de eddig ennek nincsenek látványos jelei. A második alkalommal egy hadosztály visszavonult. A becslések szerint jelenleg 40 ezer orosz katona állomásozik az ukrán határnál, egy állítólagos hadgyakorlatra hivatkozva.

Janukovics az elnök az oroszok szerint

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök merő propagandának nevezte azokat a feltételezéseket, hogy Oroszország magához akarja csatolni Ukrajna egyes területeit. Medvegyev az amerikai Bloomberg hírügynökségnek kedden adott interjúban leszögezte, hogy Ukrajna területi épségét azt garantálná a leginkább, ha Kijev közvetlen párbeszédet folytatna az összes régióval.

Medvegyev arról is beszélt, hogy Oroszország tiszteletben tartja az ukrán lakosság véleménynyilvánítását, de ez nem jelenti azt, hogy annak eredményét kész elismerni. Az orosz kormányfő megismételte Moszkva álláspontját, amely szerint az ukrajnai elnökválasztás alkotmányellenes hatalomváltás eredménye. Medvegyev azt is hangoztatta, hogy Viktor Janukovicsot senki sem mondatta le államfői posztjáról, az ukrán politikus sem mondott le, és vele kapcsolatban nem történt közjogi felelősségre vonás sem, tehát jelenleg is Janukovics Ukrajna elnöke.

Rovatok