Index Vakbarát Hírportál

Nem kapta meg a gyilkos a méreginjekciót

2014. május 21., szerda 09:54

Az utolsó pillanatban lépett közbe az amerikai legfelsőbb bíróság egy kivégzésnél, és függesztette fel a halálos ítélet végrehajtását - írja az MTI. Samuel Alito főbíró azután adta ki rendeletét, hogy egy fellebbviteli bíróság feloldotta a kivégzés végrehajtásának korábban egy háromtagú bírói testület által elrendelt tilalmát, és elrendelte az ítélet szerda délben történő végrehajtását.

A 46 éves Russell Bucklew-t azért ítélték halálra Missouri államban, mert 1996-ban agyonlőtte volt barátnőjének új élettársát, utána az akkor 21 éves nőt elrabolta és megerőszakolta. Ügyvédei most azzal érvelnek, hogy a Bucklew-nak szánt méreginjekció egyik összetevője egy vele született betegség következtében gyötrelmes kínokat okozna az elítéltnek, az amerikai alkotmány viszont az efféle kínokat a halálos ítéletnél is tiltja.  Az ügyvédek kérték a hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra a méreginjekció összetételét, de ezt megtagadták tőlük.

A felfüggesztést nyilvánvalóan az motiválhatta, hogy Oklahomában borzalmas kínokat okozott az elítéltnek a háromkomponensű méreginjekció. Clayton Lockettnek az egyik összetevőre való érzékenyég miatt szétrepedt a vénája, és az orvos hiába állíttatta le a kivégzést, negyven perccel később a férfi szívrohamban meghalt.  

Bucklew védelme nyilvánvalóan a brutális eset miatti felháborodásra aspirálva próbálta meghosszabbítani védence életét. Ez egyenlőre sikerült is, azonban az ítélet végrehajtását hamarosan újra elrendelhetik. 

Rovatok