Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg halálos vírus tűnt el a Pasteur-intézetből

2014. május 21., szerda 00:05

Több mint kétezer kémcsőnyi tesztelendő SARS-vírus tűnt el a párizsi Pasteur-intézetből, írja az ABC. Az intézet múlt hónapban jelentette, hogy pár ezer darab eltűnt az igen veszélyes atípusus tüdőgyulladás-vírusokból. Szerintük ez még önmagában nem jelent fertőzésveszélyt, de gyorsan megbízták az ANSM-et ,a helyi gyógyszerbiztonsági ügynökséget, hogy ellenőrizzék le őket. 

AZ ANSM sem találta meg a hiányzó kémcsöveket, de "működési zavarokat" állapított meg az intézetnél. A SARS (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma)-vírus 2003-ban nagyjából 8000 embert fertőzött meg Kínából indulva viszonylag gyorsan, tizedükkel végzett is.

A SARS-vírus ellen teljesen hatástalanok az antibiotikumok, nincs ellene védőoltás vagy bármiféle ellene kifejlesztett bevált gyógyszer. A Wikipédia szerint jellemzően lázcsillapítót és oxigénterápiát adnak az elkülönített betegnek, és bíznak benne, hogy felépül. 

Bár a hagyományos influenzáknál kissé lassabban terjed, így is az egyik mintapéldája volt annak, hogy milyen gyorsan tud egy komolyabb vírus eljutni a világ minden szegletébe. Főleg az idősebbekre veszélyes, a 65 év felettieknél 50 százaléknál is magasabb a halálozási rátája, míg a hagyományos influenzatípusok halálozási rátája jellemzően 1 százalék alatti.  

A gyors tájékoztatás és a hatékony karantén segítségével azonban sikerült a világméretű járványhoz képest alacsonyan tartani a halálesetek számát.

Az intézet működését azonnal felfüggesztették, és kémcsövenkénti leltárt kell most bemutatniuk minden, még meglévő készletükről.

Rovatok