Index Vakbarát Hírportál

Sikkasztás miatt 3 év börtönre ítélték Mubarakot

2014. május 21., szerda 12:24

Háromévi börtönbüntetésre ítélte szerdán egy kairói bíróság törvénytelen gazdagodás vádjával Hoszni Mubarak volt egyiptomi államfőt. Két fia, Gamál és Alaa ugyanebben a perben négy-négyévi szabadságvesztést kapott - írja az MTI.

A Mubarak-családnak vissza is kell fizetnie az állami büdzsébe az elnöki palota költségvetéséből több mint egy évtizeden át elsikkasztott pénzt, 17,6 millió dollárt, emellett 2,9 millió dollárnyi pénzbírságot is kiszabtak rájuk.

Az elsikkasztott pénzt az elnöki palota fenntartására utalta ki az állami költségvetés, de Mubarakék azt a család magánrezidenciáinak korszerűsítésére költötték. Az ítélet nem jogerős.

A 85 éves volt elnöknek egy másik perben több mint 800 tüntető megölése miatt is felelnie kell. A vád alapján halálos ítélet fenyegeti. Mubarakot tavaly augusztus óta házi őrizetben tartják egy katonai kórházban, amíg másik perének újratárgyalása zajlik. Ebben a perben első fokon 2012 júniusában életfogytiglani börtönre ítélté, de a legfelsőbb semmitőszék újratárgyalást rendelt el.

Nem ismeretes, hogy az ítéletbe beszámítják-e azt a három évet, amelyet a három vádlott eddig rácsok mögött töltött, és Mubarak visszatér-e a katonai kórházba, vagy egyből börtönbe küldik.

Rovatok