Index Vakbarát Hírportál

Kilenc halott az ukrán háborúban

2014. május 22., csütörtök 12:00

Az éjszakai határ menti összecsapások után – amelyben kijevi források szerint az ukrán határőrség és az orosz területre átszökni próbáló szakadárok között folyt –, napközben sem álltak le a harcok Luganszk megyében – írta az Interfax-Ukraina.

Az ukrán belügyminisztérium szóvivője szerint a harcok alatt a Szeverszkij Donyec folyón átívelő híd is felrobbant Liszicsanszk közelében. „A harcok most is folynak” – mondta Tatjana Pogukaj.

A kelet-ukrajnai szakadár erőknél, az úgynevezett Délkeleti Hadsereg parancsnokságán közölték, hogy a hidat ismeretlenek semmisítették meg, ezután lövések érték az autóbuszokon lévő civileket, de állítólag senki sem sérült meg a „Luganszki Népköztársaság” területén folyó harcokban.

A kijevi védelmi minisztérium bejelentése szerint viszont kilenc katonájuk meghalt az éjszaka óta tartó harcokban. A Luganszk megyével szomszédos Donyeck megyei Volnovahában a szakadár fegyveresek egy katonai járművet robbantottak fel csütörtökre virradó éjszaka, amikor az ukrán erők ellenőrző pontját támadták meg.

A Lugansz megyei Rubezsnojében is tűz alá vettek egy ukrán katonai járművet, amelyet kijevi források szerint „civil ruhás provokátorok” állítottak meg – írta a Newsru.ua.

Az Ukrán Biztonsági Tanács (SZBU) vezetője szerint eddig 24 ukrán katona halt meg a terroristaellenes akciókban Kelet-Ukrajnában.

Forró lesz a választás

Eközben a kijevi vezetés az ukrajnai elnökválasztásra készül, ám kérdéses, hogy miként lehet azt lebonyolítani a szakadár keleti területeken. Luganszk és Donyeck megye mellett Harkov megye is bizonytalan terület lehet. A választásokon 21 jelölt indul, köztük Julija Timosenko is, ám ma már nem ő, a narancsos forradalom egykori vezére, hanem Pjot Porosenko milliárdos édesipari vállalkozó az esélyes, aki Timosenko kormányában rövid ideig a külügyminiszteri posztot is betöltötte.

A szakadár Luganszki Népköztársaság vezetése szerint Kijev azért fokozta a harcok intenzitását a térségben, hogy a választások idejére minél több helyen biztosítsa az ellenőrzést, így téve lehetővé, hogy az elnökválasztást a szakadárok ellenkezése ellenére a keleti területeken is megtarthassák.

Rovatok