Index Vakbarát Hírportál

Sarkozy közös bevándorlási politikát sürget

2014. május 22., csütörtök 06:31

Nicolas Sarkozy volt francia elnök a schengeni megállapodás azonnali felfüggesztését javasolta egy csütörtökön megjelenő cikkében, és felvetette, hogy egy újabb ilyen övezethez csak azok az országok csatlakozhassanak, amelyek azonos bevándorlási politikát fogadnak el – írja az MTI.

A politikus az európai uniós választások küszöbén azt is javasolta, hogy „az eurózóna szívében hozzanak létre egy nagy, francia-német gazdasági övezetet, amely egységes és stabil (...) lehetővé teszi, hogy jobban megvédjük érdekeinket (...) és átvegyük a 18 országból álló pénzügyi unió vezetését”.

A bevándorlási politikáról a jobboldali politikus véleménye az, hogy „egyértelmű kudarc előtt állunk”.

Ha nem reagálunk gyorsan, a következő években, akkor társadalmi szerződésünk szétrobban

– írta. Sarkozy szerint „nyilvánvaló”, hogy fel kell függeszteni és egy második schengeni megállapodással kell helyettesíteni a jelenlegit. Ebbe csak az az állam léphetne be, amely előre elfogadja ugyanazt a bevándorlási politikát.

Felvetette azt is, hogy „még ma drasztikusan cselekedni kell, és legalább a felére kell csökkenteni a közösségi hatásköröket”. Brüsszel illetékessége csak „szűk tucatnyi prioritásra terjedne ki, mint az ipar, a mezőgazdaság, a piaci versenyszabályok, a kereskedelmi tárgyalások, az energia, a kutatás...”

Sarkozy ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „a béke Európája nem kiüresedett formula, amikor Európa határai mentén minden lángra gyúl”. Figyelmeztetett, hogy „ha az Európai Unió darabokra hullik, kettős erőszakkal születnek újjá az évszázados gyűlölködések”. A cikket a Le Point francia és a Die Welt német lap teszi közzé.

Rovatok