Index Vakbarát Hírportál

EU-gyűlölő nyerhetett a brit EP választáson

2014. május 23., péntek 17:33

Bár a hivatalos eredményeket csak vasárnap este hozzák nyilvánosságra, az előzetes felmérések szerint a Nigel Farage vezette EU-ellenes párt 27 százalékot érhet el, egy százalékponttal megelőzve a Munkáspártot – írta az MTI.

A párt a legfontosabb célkitűzésének azt tartja, hogy megszüntesse az EU-ne belül a szabad munkaerő-áramlást és, hogy a szigetország lépjen ki az EU-ból.

Annyi már bizonyos, hogy a jobboldali-populista Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) az EP-vel egy időben tartott helyhatósági választáson jól szerepelt, ezzel az egykor kétpólusú tory-munkáspárti politikai térkép, amely később a liberálisokkal színesedett egyre inkább négyszereplőssé válik – annak ellenére, hogy a kétszereplősre kalibrált brit választási rendszer kevéssé biztosítja az arányos képviseletet a kisebb pártok számára. „Az UKIP róka már bent van a Westminsteri tyúkólban” – kommentálta az eredményt sörözéssel ünneplő Farage.

Farage pártja azonban még messze van attól, hogy valóban beérje a nagyokat, bár növekedése látványos. A Munkáspártnak a 161-ből száz tanácsnál megtartott részleges helyhatósági választáson összesen 1181 hely jött össze, a torik 913 mandátumot szereztek, a liberálisok 335-öt. Az UKIP 129-et. Mögöttük a zöldek 22, a függetlenek 55 helyet nyertek el – írta a Daily Mail.

A konzervatívokkal szakító Farage közreműködésével 1993-ban alapított UKIP színeiben Farage már 1999-ben EP-képviselő lett, a párt 2004-ben már 12 helyet szerezve a harmadik helyen futott be a britek EP-választásán.

Miközben az UKIP már régóta az EP-választások erős szereplője, az alapvetően más szabályok szerint lebonyolított parlamenti választásokon még nem sikerült mandátumhoz jutnia. Farage reményei szerint jövőre már sor kerül.

Rovatok