Index Vakbarát Hírportál

Elengedték az ukránok az orosz újságírókat

2014. május 25., vasárnap 07:49 | aznap frissítve

Szabadon engedték az ukrán hatóságok a Life News orosz hírportál két újságíróját, akit egy héttel ezelőtt fogtak el a kelet-ukrajnai Kramatorszk közelében, írja az MTI. Ramzan Kadirov csecsen elnök vasárnap reggel a közösségi portálokon írta meg: Oleg Szigyakin és Marat Szajcsenko kiszabadult, és Groznijba repül, onnan pedig egy pihenő után Moszkvába, hogy találkozhassanak a rokonaikkal. Kadirov köszönetet mondott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az újságírók megmentéséért.

Terroristának hitték őket

A Life News újságíróit a múlt vasárnap vették őrizetbe az ukrán katonák, miután elfogtak egy terrorcsoportot, amely arra készült, hogy mozgatható tüzérségi rakétákkal lője a városi repülőteret. A két újságíró is a csoporttal volt, és filmezte az eseményeket, Kijev szerint így ők is a terrorcsoport tagjainak számítottak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter követelte a két újságíró azonnali elengedését, és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez fordult ez ügyben. Az újságírók szabadon bocsátását követelte Kijevtől a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet is, magyarázatot kérve az őrizetbe vételükre.

Rovatok