Index Vakbarát Hírportál

Két magyar jutott be Szlovákiából

2014. május 25., vasárnap 19:52 | aznap frissítve

Nem érte el Szlovákiában a részvételi arány a 13 százalékot a szlovákiai európai parlamenti választásokon, amelyet a Smer (Irány) nyert meg – tájékoztatott a Sme.sk a szombati EP-választás nem hivatalos végeredményéről. A jelenlegi szlovák kormánypárt valószínűleg nem tarthatja meg a jelenlegi öt mandátumát. Fico pártja 24,07 százalékkal végzett az első helyen, és négy képviselőt küldhet Brüsszelbe. A szlovák kereszténydemokraták (KDH) megtartották jelenlegi kétfős európai képviseletüket, a pártot a választók 13,21 százaléka támogatta. Két mandátumot szerzett az egykori jobboldali kormánypárt (SDKÚ) és az Egyszerű Emberek (OľaNO) pártja.

A szlovákiai magyarokat képviselő Híd-Most és a Magyar Közösség Pártja (MKP) egyaránt egy-egy képviselőt küldhet Brüsszelbe. A vegyes párt 5,83 százalékot, a parlamenten kívüli alakulat 6,53 százalékot szerzett. Hasonló létszámban képviselik magukat Európa fővárosában a 6,66 százalékos eredménnyel záró szlovák liberálisok és a Nova is. Némi meglepetésre a hagyományosan jobboldali bástyának tekinthető Pozsony megyében ezúttal 19 százalékkal a baloldali Smer diadalmaskodott, míg az SDKÚ a szavazatok 15,5 százalékával csak a második helyen végzett.

Még nem hivatalos

Szlovákiában a hivatalos végeredményt vasárnap 23 óra után jelentik be. A választási eredményeket itt figyelheti.

A pártok tájékoztatása alapján a Sme napilap közzétette a következő öt év szlovákiai EP-képviselők várható névsorát is: Nagy József (Híd), Csáky Pál (MKP), Maroš Šefčovič (Smer), Monika Beňová (Smer), Boris Zala (Smer), Vladimír Maňka (Smer), Anna Záborská (KDH), Miroslav Mikolášik (KDH), Ivan Štefanec (SDKÚ), Eduard Kukan (SDKÚ), Branislav Škripek (Egyszerű Emberek), Richard Sulík (SaS), Jana Žitňanská (Nova, KDS, OKS)

Rovatok