Index Vakbarát Hírportál

Titokban Afganisztánba ment Obama

2014. május 25., vasárnap 18:54 | aznap frissítve

Senkinek nem szóltak, hogy háborús zónába megy az amerikai elnök.Nem is találkozott afgán politikusokkal, csak az amerikai tengerészgyalogosokkal beszélt.

Teljes titokban érkezett Afganisztánba Barack Obama amerikai elnök, aki a bagrami amerikai légibázison mondott beszédet tengerészgyalogosok előtt, majd meglátogatta a tábori kórházat, ahol beszélt sérült katonákkal is. Meglepő, de Obama ezúttal nem látogatott el az bázistól alig negyven kilométerre fekvő afgán fővárosba, Kabulba, és nem is találkozott a harmadik elnöki ciklusát éppen idén befejező afgán elnökkel, Hámid Karzaival sem.

Nincs abban semmi meglepő viszont, hogy az amerikai elnök teljes titokban érkezik a háborús övezetekbe, Obama már negyedszer járt Afganisztánban, és soha nem szóltak előre, hogy mikor látogatja meg az amerikai csapatokat. Az elnököt ugyan sok újságíró elkísérte a 13 órás úton, de őket titoktartásra kötelezték: addig nem tudósíthattak az eseményről, míg az elnöki különgép, az Air Force One le nem száll Bagramban.

Obama alig pár órát tartózkodik a bázison, a kórházlátogatás után jelen lesz egy katonai eligazításon is.

Nincs jóban az afgán elnökkel

Karzai nem akarja aláírni

Washington még idén meg akarja kötni Afganisztánnal azt a megállapodást, amely az amerikai csapatok 2014 utáni állomásoztatásáról szól, és elég sok ponton ad lehetőséget arra, hogy az amerikai erők szabadon mozoghassanak, és akár hadműveletekbe is bonyolódjanak Afganisztánban. Obama ennek ellenére azt ígérte, hogy az amerikai katonák csak rendkívüli esetben hatolnak majd be afgán otthonokba. Karzai viszont inkább már az utódjára bízná a 2024-ig érvényes szerződés aláírását.

Obama és az afgán vezetés közötti feszültséget jól jelzi, hogy az amerikai elnök egyáltalán nem kereste fel, de még csak nem is hívta meg az eseményre Karzait. Obama még az idén ki akarja vonni az amerikai erőket az országból, csak néhány amerikai magán biztonsági cég emberei maradnának, illetve néhány egység, amely az afgán biztonsági erők kiképzéséért felelne. A csapatkivonást azonban hátráltatja, hogy Karzai nem hajlandó aláírni az ehhez szükséges kétoldalú biztonsági szerződést. Még idén azonban választások lesznek Afganisztánban, és mindkét esélyes jelölt, az egykori külügyminiszter Abdullah Abdullah, és az egykori pénzügyminiszter,  Asraf Gáni Ahmadzai is azt ígérik, hogy új szintre emelik majd az afgán-amerikai kapcsolatokat.

Obama elemzők szerint azért látogatta meg a bagrami tábori kórházat éppen az amerikai Memorial Day, azaz a a háborús hősöket ünneplő Emlékezet napja alkalmából is, mert ezzel akarja hangsúlyozni, hogy le akarja zárni a 13 év alatt 2128 amerikai katona életét követelő afganisztáni missziót, és fontosnak tartja a veteránok kérdését is. Ez utóbbi azért vált fontossá éppen most, mert Amerikában nagy botrányt váltott ki, hogy több mint két tucat veteránkórházban állítólag nem megfelelő ellátást kaptak a katonák, volt, hogy életmentő műtétek maradtak el, fontos kezeléseket nem kaptak meg a páciensek a kórház hanyagsága miatt, és ez egyes veterán-érdekképviselettel foglalkozó szervezet szerint halálesetekhez is vezetett. Az ügyben már a veteránokkal foglalkozó kormányhivatal is vizsgálódik.

Rovatok