Index Vakbarát Hírportál

Moszkva nélkül nem lehet rendezni az ukrán válságot

2014. május 26., hétfő 13:10

Petro Porosenko, az ukrán elnökválasztás valószínű győztese hétfőn kijelentette, hogy június első felében találkozni szeretne Oroszország vezetőivel, szerinte ugyanis Moszkva nélkül nem lehet rendezni a délkelet-ukrajnai válságot, írja az MTI.

Az orosz felsőházi képviselők is azt nyilatkozták, Porosenko nem is úszhatja meg, hogy ne tárgyaljon Moszkvával, többek között a gázról. Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő pedig azt mondta: tiszteletben tartja az ukrán nép döntését az elnökválasztáson, de a szavazás és a megválasztott államfő legitimitásához szerinte elengedhetetlen a délkelet-ukrajnai térség polgárainak a részvétele.

Porosenko elmondta, államfőként elsődleges feladatának fogja tekinteni Ukrajna európai integrációjának előmozdítását. Első külföldi útja Lengyelországba vezet, valószínűleg június 4-én utazik oda. Porosenko elégedett Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök munkájával, ő marad a kormányfő, és nem tervez személycseréket a kabinetben. Politikája prioritásai között sorolta a korrupció elleni küzdelmet és az Oroszország által elcsatolt Krím félsziget visszaszerzését.

Porosenko halaszthatatlannak nevezte a „krími kérdés” rendezését. Elmondta, az új vezetés megoldást talál a Krím Ukrajnához való visszatérésére, az ott élő ukránok védelmére, akikre – mint fogalmazott – „ukránságuk miatt rendkívül nagy nyomás nehezedik”. 

Andrej Klimov, az orosz felsőház külügyi bizottságának helyettes elnöke Porosenkó Krímmel kapcsolatos kijelentésére reagálva – amely szerint Ukrajna soha nem fogja elismerni a Krím függetlenségéről rendezett népszavazást és a félsziget orosz megszállását – ugyanakkor megjegyezte: nyugaton, az EU-ban és Kijevben mindenki számára világos, hogy ez lehetetlen. „A Krím az Oroszországi Föderáció alkotóeleme, és ez tény. És ezt Porosenko úr is világosan látja" – mondta Klimov.

Leszögezte, hogy folytatódik a kelet-ukrajnai szeparatisták ellen Donyeck és Luganszk megyékben folyó terrorellenes művelet, mivel semmi okát nem látja annak, hogy leállítsa. A központi választási bizottság részeredményei szerint Petro Porosenko dúsgazdag üzletember, a Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) párt jelöltje a voksok 54 százalékát szerezte meg a vasárnapi elnökválasztáson, és nincs szükség második fordulóra.

Rovatok