Index Vakbarát Hírportál

Zsidóölő-falva is szavazott vasárnap

2014. május 26., hétfő 06:58

Egy Madridtól 260 kilométerre északra fekvő spanyol falu május 25-én nem csak az európai parlamenti választás miatt szavazott: népszavazást tartottak Castrillo Matajudíos nevének megváltoztatásáról, a spanyol falu nevének jelentése ugyanis "Castrillo, a zsidóölő". Az 56 lakosú településen 29-en szavaztak a névváltoztatás mellett, 19-en ellene, írja az MTI.

Történelmi dokumentumok szerint a település eredeti neve Castrillo Motajudios, vagyis a zsidók dombja volt. A Motajudios 1627-ben változott Matajudiosra (jelentése: ölj zsidókat!), bő egy évszázaddal az 1492-ben kiadott Alhambra-ediktum után, amely elrendelte, hogy a zsidók térjenek át a katolikus hitre, vagy hagyják el az országot. Azok közül, akik maradtak, sokan az inkvizíció kezére kerültek és máglyán égtek el.

Bár kutatók szerint Castrillo Matajudios környékén valóban öltek meg zsidókat, a falu katolikus hitre áttért zsidó lakói voltak azok, akik ezt a nevet adták a településnek. Lorenzo Rodriguez szerint a vallásuktól való elfordulást akarták így megerősíteni, hogy meggyőzzék a spanyol koronát hűségükről. Mások szerint egyszerű betűhibáról van szó, amely aztán fennmaradt.

Castrillo Matajudios több turistát szeretne vonzani, a falu pedig úgy gondolta, a település zsidó múltjának hangsúlyozása segíthet ebben. Néhányukat zavarta is a furcsa név. Ma már egy zsidó sem él a faluban, Rodriguez szerint azonban sok lakosnak zsidó gyökerei vannak és a település címerében a Dávid-csillag is szerepel.

A legtöbb szavazó, aki a névváltoztatásra voksolt, a Castrillo Motajudios nevet szeretné viszontlátni, végső döntés azonban csak júniusban várható.

Rovatok